Spolu s plánováním letní dovolené na slunci si zkontrolujte mateřská znaménka

29. březen 2023

Začíná jaro a většina lidí právě v tuto dobu plánuje letní dovolenou, obzvláště pokud chtějí jet k moři. V rámci prevence našeho zdraví bychom ale neměli pouze pořizovat kvalitní krémy na opalování. Právě nyní je totiž nejvyšší čas zkontrolovat mateřská znaménka. Ke kožnímu lékaři je lepší zajít zbytečně než pozdě.

Opalovací krémy nic nezachrání, pokud máme problém s mateřskými znaménky. Mezi nejobávanější zdravorní problémy patří kožní nádory. Jejich vznik hrozí nejen z přílišného slunění, ale také z poranění mateřských znamének.

Jestliže se na vaší kůži vyskytují nějaká mateřská znaménka nebo pihy, určitě je na místě prevence. Obzvláště před letní dovolenou někde u moře, kde se očekává zvýšené slunění. Vzhledem ke zvýšenému UV indexu, kdy byl ještě před několika desetiletími u nás UV index 3–4 a nyní je 8–10, je na místě pihy a znaménka zkontrolovat i v případě, že se chystáte pouze k „rybníku“ v Čechách. Právě vysoké UV záření má na potenciální vznik kožního nádoru zásadní vliv. Opatrnost je důležitá také v případě možného mechanického poškození pihy nebo znaménka – především pokud je na nějakém exponovaném místě těla.

Kožní nádory mohou mít fatální následky

U některých je kožních nádorů je léčba téměř nemožná. Nejnebezpečnější kožní nádor je tzv. melanom, kterému je třeba věnovat pozornost nejen v letních měsících. Při vzniku aktivního melanomu je nutný včasný záchyt. To znamená, že se musí objevit ve stadiu, kdy ještě není aktivní a začíná se pouze probouzet z latentního stavu.

Každý má na těle nějaké mateřské znamínko nebo pihy a ne z každého mateřského znaménka se melanom může vytvořit. Některá mateřská znaménka jsou skutečně „nevinná“ a naopak jiná mohou potenciálně způsobit zhoubný nádor.

Prevence je zásadní ochranou

Jedinou prevencí je mateřská znaménka i pihy zavčas prohlédnout a při podezření okamžitě navštívit kožního lékaře, aby se specifikovalo, jestli je znaménko potenciálně nebezpečné, a pokud ano, věnovat mu pozornost. Ke kožnímu lékaři je lepší zajít zbytečně než pozdě. Nečekejte, až se melanom zaktivuje!

Mateřská znaménka i pihy jsou velmi dlouho neaktivní a tzv. „němá“. Znaménka a pihy, které jsou potenciálně nebezpečná, bývají výrazně tmavší, až do černé barvy. Jestliže nějaké znaménko začne svědit nebo růst, šířit se nebo krvácet, na nic nečekejte, vyhýbejte se slunci, a co nejdříve navštivte kožního lékaře, který znaménka prohlédne a prosvítí speciálním přístrojem.

V případě podezření pacienta odešla na chirurgii, kde je znaménko chirurgicky odstraněno a následně je zkoumáno na histologii. Pokud se nebezpečí potvrdí, pacient je dále pod častou kontrolou kožního lékaře, případně je onkologicky léčen. Jestli je vše v pořádku, rána se po chirurgickém zásahu stačí zahojit a pacient může v klidu odjet na letní dovolenou.

Spustit audio