Sport nebo turistika? Pro výběr běžeckých lyží je důležitá váha a výška, spolu s fyzickou zdatností

7. prosinec 2022

Vydáme se na běžky. Lyžařská sezóna už začíná v mnoha střediscích, takže i mnoho lidí uvažuje o koupi běžeckých lyží jako o vánočním dárku. Odborník na běžky Jan Červencl hovoří v naší radioporadně na téma: jak správně vybírat nové běžecké lyže pod stromeček.

Podle čeho tedy lyže vybírat? Určitě je mnoho typů, tak kam zamířit, abychom poradili a jaké jsou základní parametry pro výběr?
Základním parametrem je, co od běžkování čekám. Jestli chci opravdu lyžovat výkonnostně a pořádně se zapotit při běhu, nebo jestli chci dělat turistiku, jinými slovy dostat se z bodu A do bodu B a užít si hezkou přírodu, dát si k tomu někde dobrý oběd a zase se vrátit zpátky.

Délka běžky má být mezi 10 až 20 centimetry nad postavou člověka. U hůlky by mělo poutko vycházet do jamky pod rameno.
Jan Červencl, odborník na běžecké lyže

To se váže i k tomu, v jakém terénu budu běhat. I podle toho se odvíjí typ běžek. A je potřeba zjistit si také orientační váhu těla, nemusí to být přesně na kilogram. Důležitá je i výška člověka a samozřejmě vědět něco o své fyzické zdatnosti.

Čtěte také

Pokud jde o turistiku, je tam důležitý rozdíl v tom, jestli očekávám, že na běžkách takzvaně sklouznu. To znamená, že se odrážím tak, abych měl trochu rychlost a trošku se to dalo považovat za běh. Ale popravdě řečeno, tohle není věc, kterou by normální smrtelník dokázal dělat celé dopoledne nebo odpoledne.

Nejsem tedy závodník, dobře. Na co se tedy potom soustředit dál? Důležitá je asi také délka lyží.
Ano, délku lyže si určitě nechte poradit. Celá alchymie běžeckého lyžování spočívá v určité části lyže, která se jmenuje mazací komora. To je část, kterou když zatížíte nohou, přišlápnete lyži ke sněhu a můžete se odrazit směrem dopředu.

Čtěte také

Tato část musí být opatřená něčím, co vám pomáhá se odrážet. Dříve to byly vosky, pak se vyvinuly protismyky.

Dnes máme spoustu moderních technologií, které jsou opravdu funkční a poměrně jednoduché. A aby to celé fungovalo, potřebujete mít určitou tvrdost běžky, což se odvíjí od vaší váhy. Tady je důležité, a doporučil bych, nikdy si nekupujte běžky kratší, než jste sami. Člověk má pocit, že se mu budou lyže lépe ovládat a bude to mít jednodušší, ale to je mýlka.

Člověk potom špatně drží rovnováhu dopředu a dozadu a může častěji spadat. To není úplně to, co potřebujete.

O kolik by měla být taková lyže vyšší než měří člověk?
Tady zase trochu záleží na technologii té běžky. Jsou různorodé a výrobce to doporučují.

Čtěte také

Váha se uvádí z toho důvodu, že někdo je menší a těžší, jiný vysoký a hubený. Aby nedocházelo k tomu, že tu běžku budete mít moc dlouho nebo krátkou.

To znamená, pokud si vybírám běžky na svoji váhu a velikost mi vychází někam k nosu, tak vím, že to není správná běžka. Obecně by se dalo říct, že by se délka běžky měla pohybovat mezi 10 až 20 centimetry nad postavou člověka. A u hůlek je to úplně jednoduché. Když si dáte hůlku vedle sebe, tak poutko hůlky by vám mělo vycházet do jamky pod rameno.

To je ideální délka i pro turistiku. Pak se samozřejmě délka hůlky liší, jestli takzvaně bruslíte na běžkách nebo případně někdo, kdo hodně běhá, tak si bere hůlky delší. Ale tohle je taková základní turistická délka.

Celou radioporadnu o běžeckém lyžování s Janem Červenclem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související