Sportovní hvězdy přilákaly na atletickou akci v Kladně stovky dětí

21. září 2013

Už je z toho pomalu tradice, že se každoročně v září sejdou na kladenském atletickém stadionu Sletiště děti s největšími hvězdami českého sportu. Včera odpoledne takovému setkání nezabránilo ani deštivé a nevlídné počasí. Olympijští vítězové a mistři světa byli pro začínající sportovce tou nejlepší motivací.

Nejen Vavřinec Hradilek rozzářil oči několika desítek dětí, které se sešly v rámci akce Atletika pro děti v Kladně už popáté. Také Barbora Špotáková, Tomáš Dvořák, Roman Šebrle, Zuzana Hejnová nebo David Svoboda ukázali a řekli dětem, jak pěkné je sportovat.

"Já bych jim radila, že ve sportu najdou spoustu kamarádů a spoustu zábavy. A když se budou sportu věnovat, tak se jim bude líp utvářet osobnost," říkala mistryně světa a suverénka letošní atletické sezony Zuzana Hejnová.

Oštěpařka Barbora Špotáková přijela poprvé v roli maminky a už přemýšlí o tom, jak zanedlouho zapojí do sportovních činností čtyřměsíčního syna Janka. "Už dostal dva míče, tak to bude asi to první, co na zahradě zkusí. Ale to je přece základní dovednost každého kluka."

I díky Barboře Špotákové a dalším hvězdám světového sportu je atletika v České republice jedním z nejoblíbenějších sportů a mezi dětmi je o ní velký zájem. A přestože to nemá dnes ani zapotřebí, podobné nábory jako je akce Atletika pro děti neopouští.

"Musím říct, že jsme spokojení a naopak zklamaní z toho, že někde tu poptávku nejsme schopni uspokojit. Musíme se zaměřit na to, abychom vyškolili víc trenérů. Je vidět, že si rodiče uvědomují, že je třeba, aby se děti více hýbaly," libuje si šéf atletického svazu Libor Varhaník.

V Kladně byl zájem o zápis do atletického oddílu letos dokonce tak velký, že museli zájemce odmítat, říká předseda klubu Jiří Klesnil. "Už se nevejdeme prostorově ani tady a problém je také v trenérském zabezpečení, protože dětí je moc. A také není v Kladně dostatek prostor." Tak to je pěkné. Nejen v Kladně se může atletika na dny příští těšit.

autoři: bum , grg
Spustit audio