Sporýš neboli verbena: atraktivní letnička do truhlíku i trvalka do záhonu

28. květen 2021

Bujně rostou, bohatě kvetou, barev je na výběr nepřeberné množství. A navíc se snadno pěstují. Verbeny si našly cestu do našich truhlíků i zahrad. Nebylo tomu tak vždy, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Verbeny, česky sporýše, jsou u nás ve veřejném prostoru i za oknem bytů poměrně krátce pěstované. Před rokem 1989 se jimi prakticky nikdo nezabýval, pokud se šlechtily, pak na pěstování v záhonech. A ani tam nebyly časté. Verbeny mají tu výhodu, že když začnou nakvétat, kvetou až do konce sezony. Zprostředka květenství se stále objevují další a další kvítky, ty odkvétající se dostávají na okraj a nové kvítky je přikryjí.

Trvalka sporýš argentinský, Verbena bonariensis

Verbena má dosti jemné listy, působí křehce, díky hojným květenstvím bohatě a výrazně. Roste dobře na jižní, západní, ale i jihovýchodní straně. Potřebuje kvalitní substrát, takový, který po zálivce vodu podrží, ale nebude příliš přemokřený. Tak 50/50 rašelinový a rozložený kompost. Dobře roste v samozavlažovacích truhlících. Hnojit a zalévat se musí celé léto, jinak odspodu žloutne a nedostatečně kvete.

Množí se buď řízkováním nebo z výsevů semen. Rostliny, které budou výjimečně krásné, zkuste uložit na zimu doma, do teplot okolo 10 stupňů Celsia, na světlé místo, do haly nebo do zimní zahrady, máte-li. A příští rok na jaře mohou zase zdobit truhlíky…

Trvalku Verbena bonariensis můžete vysadit do záhonu. Je velkým lákadlem pro hmyz. Vyžaduje slunné stanoviště a velmi propustnou půdu. Dokáže přečkat české zimy. Dorůstá do výšky 1,5–2 metry. Vysazuje se jako dominanta záhonu, květenství se sklízí na sušení.“

Spustit audio

Související