Spravedlnost je pomalá. Ukrajinci se ale musí snažit odsoudit ruské velitele, míní expertka

7. březen 2023

Zahraniční experti pomáhají ukrajinským úřadům dokumentovat válečné zločiny. Je mezi nimi i Veronika Kristková, expertka na mezinárodní právo a lidská práva, která vede oddělení prokuratury a justice civilní poradní mise Evropské unie na Ukrajině. „Poskytujeme poradenství ohledně vyšetřování nebo změn legislativy, aby byla v souladu s mezinárodními standardy, nebo školení vyšetřovatelů a soudců,“ popisuje v Interview Plus.

Jedním z cílů je rozšíření digitalizace, protože spisy jsou vedené v papírové podobě, což vyšetřování neusnadňuje. Dodávají také generátory, neprůstřelné vesty nebo i pancéřované automobily, aby vyšetřovatelé a státní zástupci mohli jezdit do nebezpečných oblastí.

Čtěte také

„Donedávna je neměli a na ta místa jezdili svými soukromými auty. Bezpečnost lidí je tam kvůli nedostatku vybavení mizivá. Materiální podpora je základní potřeba, na níž se pak dá stavět dál,“ přibližuje Kristková.

Pokud jde ale o znalosti a dovednosti, budou jich mít ukrajinští činitelé brzy víc než kdokoli jiný, protože už dlouho neprobíhal konflikt, při kterém by v tak obrovském měřítku docházelo k útokům na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu.

Na Balkáně jsme viděli, že spravedlnost je hrozně pomalá, což je frustrující pro oběti, ale i pro nás a mezinárodní komunitu.

„Pak je tu ale otázka toho, že těch případů je strašně moc. Prokuratura vede statistiky na webu, aktuálně je tam 100 tisíc registrovaných případů. To prostě není v silách místních složek všechno vyšetřit,“ konstatuje s tím, že sice vznikly specializované kanceláře, ty ale mají jen 120 prokurátorů.

Většina pachatelů neskončí v zajetí

Většina z vyšetřovaných případů se týká trestných činů konkrétních vojáků, ukrajinské úřady ale podle Kristkové musí začít případy prioritizovat. Hlavním cílem by totiž mělo být odsouzení vysoce postavených členů systému – prokázat vinu velitelů je ovšem těžší.

Čtěte také

„Odpovědnost v mezinárodním trestním právu nezahrnuje jen přímé příkazy k páchání trestných činů, ale jsou tam i další formy odpovědnosti. K tomu se snažíme přivést i ukrajinské orgány, aby se soustředily na vysoce postavené činitele. Neznamená to samozřejmě zbavení odpovědnosti řadových vojáků,“ zdůrazňuje.

Připouští přitom, že většina pachatelů neskončí v zajetí a vrátí se do Ruska, takže před ukrajinským soudem nikdy nestane. Ukrajina už změnila trestní řád, aby bylo možné tyto pachatele stíhat i v jejich nepřítomnosti.

„Na Balkáně jsme viděli, že ta spravedlnost je hrozně pomalá, což je frustrující pro oběti, ale i pro nás a mezinárodní komunitu. Trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii to trvalo desítky let, ale nakonec byli ti hlavní pachatelé odsouzeni. Musíme doufat, že tomu tak jednou bude. I zde je ale třeba dodržovat zásady spravedlivého soudního řízení,“ uzavírá expertka.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jana Karasová , ert
Spustit audio

Související