Správná funkce štítné žlázy

24. únor 2011

Doktorka Kateřina Cajthamlová hovořila o štítná žláze a jejím vlivu na obezitu

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční odpoledne. Co to, milí posluchači, znamená?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pravděpodobně pořad Hubněte zdravě s Patrikem Rozehnalem a doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, že by?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No jo vlastně dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A téma musíme doplnit dnes, hubnutí, případně obezita ve vztahu k štítné žláze.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, na tohle téma já se moc těším, protože tam vlastně si budeme povídat o tom, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce. A zjistíme, že vlastně nevíme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já bych možná začal nejdřív dopisem a pak to můžeme rozvinout v plné šíři. Přišel nám totiž dotaz od paní Lenky, která píše velmi, řekl bych, obsáhlý popis svého zdravotního stavu i to, jak přistupovala ke své obezitě, což nebývá tak zvykem, musím říct, u našich posluchačů. Píše, je mi třicet let, výška 180, váha 80 kilogramů, spíš víc, poslední dobou se nevážím. Neřekla bych, že jsem obézní jenom prostě v některých oblastech, zadek, stehna, se mi ukládá víc tuků. V loňském létě dostala se na nádhernou váhu 90 kilogramů, životospráva ale nic moc. Dokončila studium na vysoké škole, hodně psychicky a fyzicky vyčerpaná. Zajídala to sladkým, pohyb také nic moc. A po těle ji moc dobře nebylo, jak tady vystihuje. Nechala si udělat krevní testy, sestavit jídelníček od výživového poradce a během tří měsíců zhubla o osm kilogramů a zase po roce se tedy vešla do starého oblečení. Současně s tím jí ale byla diagnostikována snížená funkce štítné žlázy. Maminka jí měla prý také, ale až v pozdějším věku. Po nasazení léků Letrox 25 mi přišlo, že jsem zeštíhlela bez nějakého většího úsilí a váhu si tak nějak držela do letošního podzimu. Vyloženě redukční stravování jsem nahradila běžným. Dělá dobře?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tohle je velmi zajímavý případ, protože tam právě nevíme, co způsobilo tu poruchu štítné žlázy. Určitě tam byl nějaký genetický podklad, protože onemocnění štítné žlázy se nejčastěji vyskytuje u žen a bývá tudíž v té ženské linii, což je i tento případ. Navíc ta dáma vlastně nikdy nebyla vysloveně strašlivě obézní, protože váha 90 kilogramů při té její výšce možná nemusela být tak kritická. A zmiňuje v předchorobí k rozvoji onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, tedy štítná žláza mezi ně patří, psychický stres, vyčerpání a poměrně významnou poruchu životního stylu, kdy tam říká, že nějak jedla sladké, pravděpodobně sladké tučné a moc se nehýbala. Štítná žláza je, jak už jsem říkala, žláza s vnitřní sekrecí, která pomáhá tělu hospodařit s energií. A tam, kde je chronický stres, tak ona jakoby maká na plné pecky. Může po tomhle tom období buď se demaskovat její drobné porucha funkce, která může být geneticky dána. Tam by se to potom po dodání hormonů jako u téhle té posluchačky upravilo. Může ale jít o vlastně nenapravitelné postižení, kdy ty hormony jsou potřeba dodávat potom po zbytek života. Tadyhle z toho dopisu vypadá, že ta dáma opravdu spíš měla tu genetickou náchylnost k onemocnění štítné žlázy. Dostala správný lék, nemá žádné vedlejší účinky a pravděpodobně to takto bude stačit. Existuje ovšem část lidí, u kterých ta štítná žláza vysadí právě po nějakých drastických dietách. Tahle ta dieta, kterou paní zmiňuje, kdy vlastně zhubla osm kilo za tři měsíce, může být tak na pomezí, protože to je docela dost kilogramů. Pravda je, že obezita, kterou paní popisuje, je toho ginoidního typu, to znamená boky, stehna, není to ta velmi riziková obezita v oblasti bříška, takže se domnívám, že ten příjem energie byl v pořádku. Ten výdej jí půjde asi lépe díky tomu, že dostala hormony štítné žlázy, takže přestává být unavená a může se víc pohybovat. 

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ona tady dodává ve svém dopisu právě i to, že má docela neforemná stehna, na to, že se pohybuje. A trochu žehrá na to, že jí ani její lékařka nic bližšího k té štítné žláze vlastně neřekla, takže ona ani netuší, jestli je to autoimunitní onemocnění, bakteriální nebo virový zánět, jak sama píše. A právě nabízí tu možnost, že slyšela, že štítná žláza může souviset se zaneseným lymfatickým systémem. Na to právě reaguje s těmi stehny.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že ta stehna mohou souviset s tím, že lymfatický systém nepracuje správně. Tady ten čistě endokrynní podklad, to znamená, že by za to mohla jenom štítná žláza, z mého pohledu je méně pravděpodobný. Nejčastější příčinou bývá špatné držení pánve, ploché nohy, nedostatek pohybu, příliš mnoho sedavého způsobu života a opět genetická náchylnost k tomuto typu ginoidní obezity. V dnešní době už existují pracoviště, na kterých je možné ten lymfatický systém jaksi rozběhat s tím, že se používají různé metody, nejenom klasická manuální lymfo drenáž, přístrojová lymfo drenáž, ale i vlastně za podpory různých dalších přípravků se dá způsobit vlastně to, že ten lymfatický systém pracuje správně. Čili tady bych asi paní první doporučila, aby navštívila nějaké takové pracoviště, kde se udělá diagnostika, jestli vlastně tady s tím lymfatickým systémem něco není. Štítná žláza už je léčená, čili s tou už by to souviset nemělo. A pokud přetrvávají stehna, spíš bych tedy hledala ještě někde jinde.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak snad jsme trochu odpověděli Lence, ale štítné žláze se budeme věnovat i dál.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubnutí a případně obezita a štítná žláza. Dnešní téma seriálu Hubněte zdravě odpovídá na otázky a radí vám všem posluchačům Českého rozhlasu Region doktorka Kateřina Cajthamlová. Kde vlastně je ta štítná žláza a jak vypadá?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Štítná žláza se vyskytuje před chrupavkou štítnou, což je chrupavka, která je uprostřed krku. Je to takzvané Adamovo jablko. Když si tam sáhnete ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je ten ohryzek, jak se říká?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, je to ohryzek. A štítná žláza vlastně obepíná průdušnici, a to jaksi dvěma laloky a jedním prostředním takovým spojovacím můstkem, kterému se latinsky říká istmus. Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, jak už jsme říkali, jejím úkolem je hospodaření s energií. Je to žláza, která jako ostatní žlázy s vnitřní sekrecí je pod patronací nebo vlivem hypofýzy, což je podvěsek mozkový. A souvisí svou činností s dalšími žlázami v těle. To znamená, existuje tam velmi složitá zpětnovazebná regulace činnosti štítné žlázy. A štítná žláza sama nebo lépe řečeno její onemocnění může měnit například srdeční rytmus, ukládání podkožního tuku, může měnit vlastně i práci mozku, může měnit tedy nejen postavu, ale i vlastně naše duševní rozpoložení. Lidé, kteří trpí onemocněním štítné žlázy, by měli vlastně vědět, zda se jedná o takzvanou hyperfunkci, čili zvýšenou činnost štítné žlázy, anebo hypofunkci, čili činnost sníženou. Jednoduše podle příznaků, snížená funkce štítné žlázy vede k takovému zpomalení tempa, ten člověk je zimomřivý, je spavější, hůře se koncentruje, přibývá mu tělesného tuku, jeho tempo celkového se zpomaluje a mívá i zácpu. Jeho srdeční aktivita bývá spíš pomalejší. Čili ten člověk je snáze unavený. A je tam takový zajímavý diagnostický moment, špatně se mu chodí do schodů, protože štítná žláza, respektive její hypofunkce může souviset i s nižší svalovou silou. Čili toto jsou známky ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že mě bolí nohy nebo se zadýchávám ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bolí vás nohy, když vystupujete do tramvaje, například. To byl takový starý vlastně dřívější způsob, kterak se vlastně zjišťovalo, jak to s tou štítnou žlázou je. Je tam i zpomalený reflex Achillovy šlachy. Achillova šlacha je ta, která vede k lýtkového svalu k patě. A reflex Achillovy šlachy, respektive jeho rychlost se také zkoumá u endokrynologů v případě, že chceme vědět, jak vlastně ta funkce štítné žlázy vypadá. Je to funkční vyšetření a hovoří právě o té rychlosti vedení. Takže tohle takhle vypadá snížená funkce štítné žlázy. Takže písničku a po ní si řekneme, jak vypadá ta funkce zvýšená.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tady paní doktorce naznačuju, pochopila ...

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mluvíme dnes o štítné žláze, mluvíme o tom s paní doktorkou Kateřina Cajthamlovou. Je to dnešní téma seriálu Hubněte zdravě. Ono to hubnutí. Obezita s tím souvisí, jak jsme pochopili. Mluvili jsme o snížené funkci štítné žlázy, zbývá nám tedy dovysvětlit, jak je to s tou zvýšenou funkcí. Jak to poznáme, co to případně přináší.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zvýšená činnost štítné žlázy se projevuje takovým celkovým zrychlením všech možných procesů v těle. Takže se zvyšuje pocení, zvyšuje se pocit horka u toho člověka, ten člověk hubne, má rychlejší peristaltiku, čili mívá někdy i průjmy. Buší mu rychleji srdce, někdy se dokonce objevují poruchy srdečního rytmu. A dochází někdy k vypadávání vlasů. To velmi často bývá vlastně první příznak, který člověka přivede k tomu, aby začal zkoumat, co se s ním děje. Tyhle ty všechny příznaky, které jsem vám popsala, sám slyšíte, že hodně vypadají podobně jako fáze stresu výrazného, ať už je to úzkost nebo je to nějaký stav nějakého nadšení nebo nevím, štítná žláza vlastně je žláza, která nám jakoby ten stav nějakého zrychlení umožňuje udržovat. Tam, kde ta porucha ovšem už přesáhne ty naše správné meze, tak se musí podávat léky, které utlumí činnost štítné žlázy na tu normální mez. Lidé, kteří mají vlastně počáteční fázi do budoucna třeba choroby štítné žlázy, mohou začít v té první fázi vlastně tou hyperfunkcí. Pokud například žijí takovým tím rychlým životním stylem, vyčerpávají se, málo jedí,tak štítná žláza zvýší svou činnost, aby tělu dodala dostatek energie na to, aby vlastně vydrželo tu zátěž. Po tomhle tom období může ale dojít k tomu, že se činnost štítné žlázy vyčerpá a přejde to do té fáze hypofunkce. Takto funguje většina žláz s vnitřní sekrecí, funguje tak například i slinivka břišní, která v té první fázi vlastně vyčerpávání zvyšuje tvorbu inzulínu a v té další fázi může dojít k tomu, že zkolabuje. Čili štítná žláza v tomto směru se chová podle toho, co jí hypofýza, čili ten podvěsek mozkový pod vlivem různých impulsů z mozku přikazuje. Ještě, já vím, že už ten vstup je dlouhý, ale ještě bych jenom chtěla říct, že u každé žlázy může dojít k té poruše pod vlivem různých věcí. Buď to může být porucha, která je způsobená zničením té žlázy samotné nebo aktivací. To znamená, je to buď tedy viróza, kterou už jsme tady zmiňovali, může to autoimunitní postih, kdy vlastně tělo samo vytváří protilátky proti jednotlivým strukturám té žlázy, další možnost je, že dochází k poruše vlastně té regulace z podvěsku mozkového, což může být při onemocnění hypofýzy, které se zase musí diagnostikovat. To už dělají specializovaná pracoviště. A nebo může jít o nějaký důsledek předchozího zvýšeného fungování té žlázy a jde potom o vyčerpání. Tohle to rozlišení musí udělat odborník. A tady bych se obloukem vrátila k tomu původnímu dopisu té naší posluchačky. Pokud ten odborník plně nezodpověděl vaše dotazy, buďte tak laskavá a vraťte se tam a žádejte zodpovězení, protože si myslím, že vaše dotazy jsou rozumné a ten odborník by vám odpovědi dát měl.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě v krátkosti, než se rozloučíme s tím tématem a pro dnešek tedy i s hostováním na Regionu, s tématem štítná žláza. Je tam třeba počítat se změnou jídelníčku, když zjistíme, že jsme onemocněli nebo že máme zvýšenou nebo sníženou tu funkci té štítné žlázy. Co to změní v našem stravování?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak štítná žláza nebývá stravou ovlivnitelná. Říkám nebývá, protože jediná věc, která může ovlivnit vlastně činnost štítné žlázy, nebo jsou dvě věci, je nedostatek jódu, to je takzvaná endemická struma, která byla běžná v minulých století i na našem území. Je to takové to zvětšení štítné žlázy vlastně tam, kde není dostatečná konzumace zejména ryb. My nemáme moře, takže mořské ryby obsahují dostatek jódu. Proto na našem území byla sůl jodidovaná, to znamená, přidával se do ní jód. Druhá možnost je, že není dostatek přenašečů jódu, což ale v dnešní době už nehrozí. To je u lidí, kteří jsou výrazně podvyživeni a nemají dostatek bílkovin. Takže tyhle ty dvě věci u nás už nehrozí. Takže to onemocnění štítné žlázy stravou pravděpodobně neovlivníme. Tady se jedná opravdu spíš o to vyloučit ze svého okolí věci, které by tu štítnou žlázu mohly vysloveně poškozovat. Ať už tedy je to běžné dbaní nějakých hygienických zvyklostí, abychom nechytili nějaký virus, který by nám ji mohl zničit. A nebo je to ta pravidelnost ve stravování, nepřepínání se, prostě zdravý režim, tak, jak jsme o něm hovořili.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A dostali jsme se opět k tomu, k čemu se na závěr každého dílu dostáváme, a to jsou ta základní pravidla zdravého životního stylu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ještě bych velmi stručně chtěla upozornit, že štítná žláza může být také poškozena rentgenovým zářením. A proto se v dnešní době při rentgenu plic ta štítná žláza vlastně už chrání nějakým vlastně štítem. Takže tohle to je další věc. Takže lidé, kteří mají zátěž rentgenovým zářením, tak mohou být na to náchylní, ale v dnešní době v civilizaci už to nehrozí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Paní doktorko, mockrát děkuji na návštěvu, za odpověď na mé i posluchačské dotazy a těším se příště.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I já, na shledanou.
Spustit audio