Správné větrání je důležité pro naše zdraví

6. únor 2020

Důvodů, proč musíme uzavřené místnosti větrat, je celá řada. Správné větrání ovlivňuje naše zdraví i postavu. Větrat však musíme správně a dodržovat při něm určitá pravidla. Doktorka Kateřina Cajthamlová nám poradila, jaká to jsou.

Jedním z hlavních důvodů proč bychom měli větrat v uzavřené místnosti je změna složení vzduchu. Ve vydýchané místností se mění poměr plynů, klesá hladina kyslíku a zvyšuje se hladina kysličníku uhličitého. Pokud takovou místnost vyvětráme, příznivé účinky na sobě hned pocítíme. Vyvětrat ale musíme podle pravidel. Ta se liší s ohledem na roční období, venkovní teplotu, složení mikročástic venkovního vzduchu (při jeho znečištění naopak větrání musíme omezit) a další faktory.

V zimním období například nestačí větrat pouhým pootevřením okna, takzvaně ventilačkou. Tím si jenom snižujeme tepelný komfort v místnosti.

„V případě, kdy nemáme čas na nárazové větrání, je lepší raději nevětrat vůbec. Zásadní totiž je větrat krátce, přibližně po dobu pěti minut, a intenzivně, tedy s průvanem,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Další zajímavé rady a informace o správném větrání a jeho významu uslyšíte v záznamu pořadu.

autor: JMys
Spustit audio