Srdcem pro kočky“ je název kočičího útulku i životní přístup

2. říjen 2020

Paní Kristýnu Kacálkovou přivedla do malé obce Vrbičany u Slaného touha, usadit se s manželem Michalem na středočeském venkově a žít tu poklidný život. Příležitostná pomoc různým kočičím útulkům postupně přerostla ve společné rozhodnutí zřídit si útulek pro nemocné kočky přímo doma. V současnosti je v obytných místnostech domu umístěno celkem 70 nemocných koček. Svou práci považují za poslání a největší radost mají, když si uzdravenou kočičku odnáší nový hodný majitel.

Paní Kristýna Kacálková je původně z Opavy a s manželem Michalem si pro svůj budoucí život vybrala malou obec Vrbičany u Slaného, kam jí s manželem přivedla touha usadit se na středočeském venkově. Byl to ostatně první rodinný dům, na který se jeli společně podívat a který se jim hned zalíbil. Jejich původní představy o klidném životě v krásné přírodě se začaly postupně proměňovat. Příležitostná pomoc kočičím útulkům nakonec přerostla v rozhodnutí zřídit si útulek pro nemocné kočky a péči o kočičky se věnovat profesionálně. V současnosti je v obytných místnostech domu umístěno celkem 70 nemocných koček a dalších přibližně 50 koťat a starších zdravých kočiček je v depozitu v Novém Strašecí, který mají rovněž na starosti.

Útulek Srdcem pro kočky je místem, kam se sváží nemocné a poraněné kočičky po úrazech a díky nové kvalitně vybavené veterinární vyšetřovně je možné velmi rychle uskutečnit kvalitní ultrazvukové vyšetření i provést menší chirurgický zákrok. Vyšetřovna vznikla v prvním patře domu a veterinář sem pravidelně dochází. V těsné blízkosti vyšetřovny najdete i klece s nejvážnějšími pacienty, kteří se tu zotavují po zákroku nebo větších operacích. Tak velké množství kočiček je nutné řádně rozdělit podle závažnosti onemocnění i podle toho, jak dlouho už v útulku pobývají.

Ošetřování kocoura Mandarínka

Část kočiček je po příchodu do útulku v oddělené karanténě, jiné se již zotavují ve svých pelíškách rozmístěných po celém domě. Doslova. V různých zákoutích i na okenních parapetech najdete na 70 pelíšků a nechybí velké množství prolézaček i kočičích hraček. Některé nevyléčitelně nemocné kočičky tu dožívají. V domě v podstatě není místo, kde by se nevyskytovaly kočičí svěřenci. Výjimkou je Michalova dílna, kterou najdete na zahradě.

Když se péče o kočky stane životním posláním i naplněním

Paní Kristýna Kacálková kočky miluje a nevadí jí proto ani plné nasazení, které je při této práci nutné. Je to celodenní péče bez nároku na dovolenou. Často musí o své čtyřnohé pacienty pečovat i v noci, když se zotavují například po náročné operaci. Velkou oporou je pro ni především její manžel Michal, a jak sama přiznává, bez něj by tuto práci sama vykonávat nemohla. Skvěle se doplňují. Navíc i zde platí ono známé „ve dvou jde všechno líp“. Péče o kočky je oba naplňuje a jak paní Kristýna dodává, „hledali jsme se, až jsme se našli“. Největší radost mají, když si uzdravenou kočičku odnáší nový hodný majitel. Ostatně pokud budete mít zájem, právě zítra se můžete v útulku ve Vrbičanech zúčastnit nejen sobotního zahradního bazárku, ale také si kočičí svěřence prohlédnout.

Spustit audio