Stadion

2. srpen 2004

Slovo stadion je sportovní a v prostředí sportu, tedy starověkých olympijských her, také vzniklo. Překvapivé ale možná bude, že když řeknu, že v Řecku původně, nešlo o stavbu sportovního komplexu, o místo, kde se sportovní závody či olympijské hry odehrávaly, ale o délkovou míru. Stadion - to slovo asi vzniklo ze spadion, rozpínající se - byla původně délka olympijské běžecké tratě.

A kolik měřil jeden stadion? To víme přesně - sto kroků řeckého mytologického hrdiny Hérakla, kterého my známe spíš pod latinským jménem Herkules. A jak dlouhý měl hrdina krok? Na to měli staří Řekové různé názory, takže olympijská běžecká trať byla v každém městě jinak dlouhá. V Delfách 177,8 našeho metru, v Athénách 184,9 m, v Milétu 177,4 m... dá se říct, že jeden stadion ve starém Řecku měřil něco mezi 175 a 200 metry. Až později se pojmenování délky běžecké tratě přeneslo na dráhu samotnou, pak na celý prostor pro závodníky, dnes bychom řekli na hřiště, a posléze i na stupňovité lavice či sedadla pro diváky, takže nakonec byla stadión celá stavba i s příslušenstvím.

Michal Novotný

Řecké slovo stadion pak přejali staří Římané a přizpůsobili si je na stadium. A z tohoto latinského výrazu pochází pak naše a vůbec evropské slovo stadium. Římané totiž tento výraz nepoužívali jen jako jednotkou délkovou, ale i jako označení určitého časového průběhu, časového stupně. Takže my dnes říkáme, že něco je v určitém stadiu vývoje, že nemoc probíhá různými stadii, a neuvědomujeme si, že používáme slovo, které původně označovalo sto Héraklových kroků.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka