Stále znovu žasnu nad umem našich předků, co dokázali postavit, říká kastelán Karlštejna Lukáš Kunst

5. červen 2020

V lednu roku 2019 se Lukáš Kunst stal novým kastelánem hradu Karlštejn. Působil na něm ale už řadu let předtím. Středověký hrad postavený nejvýznamnějším českým panovníkem vnímá jako svůj domov. Zároveň je to pro něj ale i místo velmi magické a mystické. A jako jeho propůjčený správce cítí nejenom obrovskou zodpovědnost, ale i velikou čest. I o tom si s Pavlem Vítkem povídal v pořadu Tady to znám.

Když hrad Karlštejn na Berounsku spatřil vůbec poprvé, připadal mu jako nedobytná pevnost. A stejně „nedobytný“ se mu zdál ve chvíli, kdy se ucházel o práci na něm. „Měl jsem pocit, že mě na tenhle velkolepý hrad nemůžou nikdy přijmout a odcházel jsem proto zklamaný. A oni mi pak zavolali, že mě berou,“ říká Lukáš Kunst.

Pokaždé, když se prochází hradními místnostmi, žasne nad tím, co naši předci dokázali vybudovat. Jaký monument a jaký skvost. „V duchu často vedu rozpravy s hradem i s Karlem IV. A jestli něčeho opravdu lituji, tak toho, že s Karlem nemůžu zajít na pivo, protože by mě zajímala celá řada věcí. Ať už ryze stavebních, tak i myšlenkových,“ usmívá se kastelán.

Z hradu Karlštejn

Karlštejn zná do nejmenších detailů a má na něm i svá oblíbená místa. „Dlouho jsem chodíval relaxovat za Velkou věž. Ale teď jsem objevil areál Studniční věže. Na to, že je to jenom studna, je to neuvěřitelně magické místo a je tam – stejně jako za tou Velkou věží – neuvěřitelné ticho, i když je na nádvoří spousta návštěvníků a hluk,“ popisuje Lukáš Kunst.

I na Karlštejně mají samozřejmě strašidla. Půďáka a dvanáct Bílých panen. „Jinak tam nikdo nestraší, jenom já,“ říká s nadsázkou kastelán. „Je ale místo, které na mě působí zvláštně. Skalní sklep pod Mariánským nádvořím. Ten je veřejnosti nepřístupný. Je to ve skalní mase vykotlaný prostor o třech kójích. A tam si nejsem jistý, jestli se tam někdy v minulosti nedělo něco nekalého.“

Když si potřebuje od hradu na chvíli odpočinout, vydává se Lukáš Kunst běhat do okolních lesů. A díky tomu zná i řadu dalších krásných míst. Bubovické vodopády, Svatého Jana pod Skalou či lomy Velká a Malá Amerika. „Nedávno jsem objevil Kubrichtovu boudu. Slýchal jsem o ní, ale neznal jsem ji. A to je také velice zvláštní místo. Přišel jsem tam v pozdním odpoledni a byl jsem tam úplně sám,“ nabízí další zajímavý výletní tip karlštejnský kastelán.

Spustit audio