Stará Boleslav si připomněla zavraždění svatého Václava. Kardinál Duka se dotkl církevních restitucí

28. září 2018 07:29

Průvod s relikviemi svatého Václava v pátek dopoledne dorazil na Mariánské náměstí ve Staré Boleslavi, kde poté začala tradiční poutní mše. Připomíná světce a patrona české země svatého Václava, který byl v tomto místě v roce 935 (nebo 929) zavražděn. 

Starosta města Vlastimil Picek přivítal na Národní svatováclavské pouti mimo jiné předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), další senátory a poslance, zástupce armády a velvyslance.

Kardinál Dominik Duka ve své promluvě mimo jiné vzpomínal na útrapy Čechů během světových válek a obou totalit, mluvil o odhodlání bránit vlast a zmínil se také o prvním československém prezidentovi Tomáši Garriguu Masarykovi. Mši, kterou sloužil arcibiskup Jan Graubner, sledovaly tisíce lidí.

"V tento výroční den svatováclavské pouti stojíme před památkou bezpočtu statečných mužů, odhodlaných žen a nevinných dětí. Obávám se, že většina naší společnosti si neuvědomuje, o jak rozsáhlé utrpení v první světové válce šlo," řekl Duka.

Duchovní nesou lebku svatého Václava při Národní svatováclavské pouti.

Kromě poutní mše se v souměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav v pátek koná i řada dalších akcí. Například na náměstí sv. Václava se pořádají historické trhy, v bazilice svatého Václava se pak od 17.00 uskuteční chrámový koncert.

Mariánské náměstí a jeho širší okolí je uzavřeno pro dopravu, lidé se snaží parkovat na okraji města nebo v menších postranních ulicích. Na dopravu i bezpečnost dohlíží policie.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50 000 lidí. Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy.

Svatý Václav byl zavražděn svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Celý program svatováclavský slavností najdete na stránkách města.

autor: Veronika Šírová | zdroj: ČTK
Spustit audio