Stará dobrá špalda – původní pšenice slaví velký návrat

Špalda je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém zemědělství. Známé je např. jídlo tzv. špaldoto, připravené podobně jako rizoto. Ze špaldy se také vyrábí kávovina jako náhražka kávy.

Sv. Hildegarda z Bingenu údajně jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“ Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.

Jak vařit se špaldou

Pokud chcete špaldu vyzkoušet, nemusíte hned zatracovat bílou mouku. Špalda má výraznější chuť než pšenice, na jakou jsme zvyklí. Zpočátku je proto vhodné smíchat jednu třetinu špaldové mouky se dvěma třetinami bílé. Postupně přidávejte špaldovou a ubírejte bílou. Když použijete špaldovou mouku do buchet, budou tmavší a těsto tužší. Použijte proto o deset až dvacet procent více droždí a prášku do pečiva, než jste zvyklí. Když vaříte špaldové těstoviny, vodu nevylévejte. Použijte ji jako základ na výživnou zeleninovou polévku.

Jedna z nejstarších potravin

V Palestině si na špaldě pochutnávali údajně už před 9000 lety. Nechyběla v jídelním lístku Asyřanů, Egypťanů ani ostatních národů Blízkého východu. Chléb z ní pekli i ve starém Řecku. Populární byla v antickém Římě, kde ji legionáři běžně dostávali jako součást mzdy. Ženy jim tehdy ze špaldy připravovaly tradiční římská jídla: libum, což bylo něco jako koláč, a mola salsu, k jejíž přípravě stačila špaldová mouka, voda a sůl. Tyto pokrmy měly vojákům dodat sílu do boje.

Pěstování špaldy

Špaldový šulmajstr

Ingredience
  • 400 g loupané špaldy
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla nebo olivového oleje
  • 200 g uzeného masa nebo uzeného tempehu či tofu (případně škvarky)
  • pepř
  • sůl

Špaldu nejdříve namočte přes noc do vody, pak propláchněte studenou vodou. Vložte do hrnce a přilijte 600 ml vody, osolte a vařte pod pokličkou asi 1 hodinu. Ideální je uvařit si špaldu už den dopředu.

Pak si na oleji nebo sádle orestujte nakrájenou cibuli. K cibulce přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo tempeh či tofu.
Do této směsi poté vmíchejte uvařené špaldu a pořádně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a případně zamíchejte škvarky. Nakonec přidejte fazole a znova promíchejte.

Podávejte ihned nejlépe doplněné čerstvou zeleninou či kysaným zelím.

Zdroj: Wikipedie a časopis Zdraví.