Staroměstská radnice je historický skvost. Významně se zapsala do dějin Prahy i celého českého státu

23. prosinec 2019

Staroměstská radnice je nejkrásnější památkou historického jádra Prahy. Vznikala od 14. století postupným vykupováním jednotlivých měšťanských domů a jejich spojováním do jednoho celku. Dnes ji tvoří soubor pěti historických domů, které nesou prvky téměř všech slohových období.

Staroměstská radnice byla zřízena roku 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města. Nejednou se významně zapsala do dějin Prahy i českého státu. Na půdě radnice byl zvolen českým králem Jiří z Poděbrad, na jejím nádvoří popraven Jan Želivský, radikální vůdce husitů. Později radnice přihlížela hromadné popravě účastníků českého stavovského povstání. Na konci druhé světové války čelila útokům okupantů a její velká část byla zničena. Východní novogotické křídlo radnice bylo během Pražského povstání 8. května 1945 zničeno úplně a nebylo už nikdy obnoveno.

Nejstarší, gotickou část komplexu radnice, tvoří věž s arkýřovou kaplí a unikátním orlojem, na kterém se každou celou hodinu mezi 9. a 23. hodinou objevuje 12 apoštolů. Kaple v prvním patře umožňuje spatřit apoštoly i z vnitřní strany.

Týnský chrám pohledem z ochozu věže na Staroměstské radnici

Dominantou Staroměstské radnice i celého Staroměstského náměstí je téměř 70 metrů vysoká radniční věž. V době svého vzniku byla nejvyšší stavbou celé Prahy. Její ochoz nabízí nejkrásnější výhled na město. Je odtud možné zhlédnout Týnský chrám nebo kostel svatého Mikuláše, v dálce obdivovat Pražský hrad nebo se nechat unášet výhledem na stovky střech, věží, věžiček a kupolí rozmanité pražské architektury. Jako jediná ze středověkých pražských věží je radniční věž zcela bezbariérová, na ochoz návštěvníky vozí moderní prosklený výtah.

V budově samotné radnice si návštěvníci mohou prohlédnout historické sály: Obecní síň, Starou radní síň, předsálí zasedacího sálu, Brožíkův zasedací sál a Jiříkovu síň. A pak také Gotickou kapli, věž a radniční podzemí. To nabízí procházku nejstaršími dějinami Starého Města pražského. Úroveň románského a gotického města byla totiž asi o pět metrů níž, než je dnes.

Historické prostory radnice jsou pro veřejnost otevřeny denně od 9 do 19, radniční věž pak až do 22 hodin. V pondělí se otvírá v 11 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.