Starosta Mazur (Piráti) na Praze 5 končí a s ním i dosavadní rada. Novou starostkou je Renata Zajíčková (ODS)

17. září 2019

 V čele Prahy 5 skončila dosavadní rada v čele se starostou Danielem Mazurem (Piráti). Zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 schválili její odvolání, Novou starostkou je dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková (ODS).  Koalici dosud tvořili Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři ze čtyř stran v pondělí vypověděly koaliční spolupráci s Piráty.

 „Myslím si, že jsme odvedli solidní práci. Co se týče zájmu městské části Praha 5, jejich obyvatel a vůbec veřejného zájmu, udělali jsme dobrou práci,“ řekl Radiožurnálu bývalý starosta Prahy 5 Daniel Mazur.

Podle zástupců dalších stran starosta nezvládal vedení radnice. Podle Pirátů jde o zástupné důvody a ve skutečnosti zastupitelům vadilo, že se začaly řešit problémy s veřejnými zakázkami.

Novou koalici budou podle hlasování o odvolání zřejmě tvořit ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5. V opozici patrně zůstanou Piráti a klub KDU-ČSL.

 Návrh odvolání starosty podal předseda klubu SNOP 05 Jiří Vejmelka. Piráti a SNOP 5 v loňských volbách kandidovali společně, poté se však rozhádali a rozdělili na dva kluby.

Pátá městská část má zhruba 85 000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

autor: iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio