Starostové Říčan a Úval nesouhlasí s nápadem zakázat kamionům vjezd do Prahy

19. červenec 2016

Některé obce v okolí Prahy nesouhlasí se schváleným záměrem pražských radních rozšířit zákaz vjezdu kamionů do hlavního města. Pro auta delší než 12 metrů by mohlo omezení platit už od začátku příštího roku.

„U Říčan je konec okruhu kolem Prahy. Jestliže by Praha nějakým způsobem zamezila tomuhle hlavnímu proudu, tak jedinou cestou, jakou mohou tranzitní kamiony najít, je přes naše město. Možná desetitisíce kamionů by skončily tady na ulici, která vede přímo u školy,“ obává se starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město).

Starosta Úval Petr Borecký říká, že jeho město se bude proti záměru bránit všemi možnými způsoby. „Rozhodnutí pražských radních spíš vnímám jako poměrně zoufalou reakci na neschopnost státu realizovat východní část obchvatu Prahy,“ vysvětluje Borecký a dodává:

„Pokud by skutečně to penzum kamionů, které dnes jezdí přes Štěrboholskou radiálu a po Jižní spojce, se mělo přesunout přes území našeho města, vedlo by to k totálnímu kolapsu dopravy, protože silnice na to není stavěná.“

Hluk, emise, EIA

Na silnicích typu Jižní spojky nebo Spořilovské ulice projedou desítky tisíc kamionů denně. Právě hluk a emise byly jedním z důvodů zákazu. Město ale zatím neupřesnilo, jakých ulic se bude zákaz týkat.

Radní taky mohla motivovat skutečnost, že stát nechal plánovanou trasu Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi (tzv. úsek 511) vyškrtnout ze seznamu projektů, které zrychleně získají posudek o vlivu na životní prostředí, tzv. studii EIA. Právě vynechání z toho seznamu by dostavbu zpomalilo, a to podle hlavního města až o roky.

autoři: tby , dab , jch
Spustit audio