Starý kámen s křížem a sekerou připomíná smrt hlásného Hnáta. Pověst Havlíčkova Brodu je dodnes živá

10. říjen 2018
Česko – země neznámá

Skoro každé město má nějaké to svoje strašidlo, nebo tajemnou postavu. V Havlíčkově Brodě na Vysočině mají Hnáta. Na to, že si nikdo pravdivostí staré pověsti o něm není jistý, zůstalo po Hnátovi poměrně dost stop. Kámen, který připomíná dávnou událost z dob česko-uherských válek, je dnes zasazený do zdi nedávno opraveného mostu přes řeku Sázavu pod Dolní ulicí. Původně ležel v příkopu, o několik metrů níž.

Hlavní postavou příběhu byl místní hlásný Hnát. „Podle pověsti vydal město nepříteli,“ říká Aleš Knápek z Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Hlásný měl stát na hradbách, a když viděl, že se blíží nepřátelské vojsko, otevřel městskou bránu. Spatřily ho při tom ale místní ženy, které vyhlásily poplach, na Hnáta se vrhly a shodily ho z mostu. Tolik pověst, jejíž pravdivostí si ale nikdo není jistý.

Je možné, že za vznikem tragického příběhu je samotné jméno hlásného, které v té době v lidech evokovalo něco úlisného, zradyschopného. Podle verze pověsti z osmnáctého století se tak Hnát mohl stát obětí omylu. „Byl zaměněn za zrádce, který se ve tmě snaží tu bránu otevřít,“ dodává Aleš Knápek.

Kromě kamene vsazeného do zábradlí na mostě nad příkopem připomíná Hnátův příběh i kostra, umístěná ve výklenku čelní zdi staré radnice na Havlíčkově náměstí. „Kostra se ovšem v tom výklenku objevila o dost později. S tou pověstí, která už tady v té době žila, byla ale samozřejmě spojována,“ říká Aleš Knápek s tím, že někde v příkopu pod mostem by měl být i Hnátův hrob.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.