Stát by pro případ katastrofy měl mít potraviny až na patnáct dní, říká šéf státních rezerv

Zásoby zdravotních pomůcek jsou nedostatečné, tvrdí předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, který několik let přichází s návrhy na vyšší požadavky pro správu rezerv. „Bohužel jsme v posledních letech ze strany ministerstva financí a vlády nebyli vyslyšení,“ říká v rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem. Jak je stát připraven na možné krize?

„Požadavky resortů převyšují naše finanční prostředky, například loni byl požadavek na 800 milionů korun a prakticky jsme nedostali nic,“ vysvětluje s tím, že je potřeba, aby byl stát připraven na všechny kritické situace.

Čtěte také

Upozorňuje také, že v minulých letech se na správě rezerv mále investovalo a dohání se deficit, ročně se investuje kolem 250 milionů korun. Na nákupy pak zbývá zhruba kolem 150 milionů korun, což je podle Švagra velmi málo.

„Máme tady plejádu potencionálních krizových situací a správa potřebuje modernizovat, dostávám se zhruba k 800 milionům, které bychom ročně potřebovali navíc,“ vysvětluje.

Švagr také upozorňuje na to, že cítí politický tlak na to, aby se omezovaly rezervy – například ministryně průmyslu a obchodu vyzývala kolegy, aby se šetřilo a že je potřeba hmotné rezervy prověřit.

„Dlouho dobu tady nebyla politická vůle situaci řešit, několikrát jsme předkládali materiál do vlády, ani jednou nebyl schválen,“ upozorňuje s tím, že zásoba Česka je v 50 procentech v ropě a v 50 procentech v produktech.

Rád by také, aby se navýšily zásoby potravin, a to alespoň na 15 dnů. „To by znamenalo přidělit správě zhruba kolem sedmi miliard na nákup,“ dodává.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související