Statečného třeťáka Matěje z Bystřice u Benešova ocenila Policie ČR. Při nehodě autobusu zachránil život spolužačce

10. duben 2019 11:25

Statečného třeťáka mají v základní škole v Bystřici u Benešova. Matěj Žížala jel na konci března se svojí třídou na výlet do Prahy. Po cestě ale do jejich autobusu naboural kamion s kládami. Matějova rychlá reakce zachránila život spolužačce. Dnes za to dostal ocenění od Policie ČR i Besipu.

Tragédií mohl skončit březnový výlet dětí ze třetí třídy bystřické základní školy. U Benešova totiž do autobusu naboural kamion s kládami. Naštěstí Matěj Žížala sledoval, co se děje kolem a jeho rychlá reakce zachránila život spolužačce. „Matěj sledoval provoz a všiml blížících se klád. Začal křičet a Eliška sedící u okna stihla utéct. Sekundu na to byly klády v místě opěrky hlavy,“ popsala událost redaktorka Českého rozhlasu.

Nákladní auto převážející dlouhé klády 25. března ráno v Benešově narazilo do školního autobusu, v němž jelo zhruba 50 dětí. Nehoda se obešla bez zranění, výrazně ale zkomplikovala dopravu na křižovatce Červené Vršky na hlavním silničním tahu z Prahy na Tábor.

Nákladní auto s kládami narazilo v Benešově do školního autobusu

„Z vozidel nebylo nutné nikoho vyprošťovat, všichni vyvázli bez zranění. Pouze jedno dítě odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice na preventivní kontrolu. Speciálně vyškolený příslušník na místě poskytl první psychickou pomoc několika dětem,“ dodal tehdy mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Po vyšetření nehody hasiči pomocí motorové řetězové pily odstranili konce klád, které vnikly dovnitř autobusu.

Spustit audio