Statistika 1. kola voleb do Senátu

26. říjen 2002

Senátní volby jsou po prvním kole rozhodování voličů v sedmadvaceti volebních obvodech hlavním tématem odpoledního vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Zaměřme se na volební statistiku horní komory Parlamentu České republiky. Kolik v kterých obvodech bylo kandidátů, kdo ze současných senátorů už znovu o svůj mandát nebojoval? Jaké zajímavé osobnosti se mezi kandidáty objevily?

Nejméně kandidátů, a to čtyři, bojují v pěti senátních volebních obvodech. Ve třech obvodech se utká vždy pět adeptů senátorského křesla, v sedmi obvodech bojuje po šesti kandidátech, v šesti volebních místnostech vybírali voliči ze sedmi osobností. V pěti obvodech se pak utkalo 8 adeptů senátního mandátu. Největší tlačenice ale je v obvodu č. 27 v Praze 1. Tam se sešlo 12 kandidátů, z nichž prakticky každý je výraznou osobností. V tomto obvodě vítěz nahradí nezávislého senátora Václava Fischera, který po smrti Václava Bendy z ODS, v mimořádných volbách vyhrál nad kandidátkou ODS, herečkou Jiřinou Jiráskovou.

Nejsilnější senátní klub, a to ODS, obhajuje pět mandátů z 22. Znovu už nekandidují senátoři ODS Bohumil Kulhánek a Vlastimil Šubrt. Lidovci, kteří dnes mají 19 senátorů, budou hájit 6 mandátů. Z horní komory za ně odchází Oldřich Dočekal a Jaroslav Petřík. 15. členný klub Unie svobody-ODA se bude snažit získat minimálně jeden mandát po odcházejícím Michaelu Žantovském. Sociální demokraté v letošních volbách hájí 10 mandátů ze svých 14. Znovu nekandidují dva senátoři ČSSD, Egon Lánský a Vítězslav Matuška. Ze čtyř nezávislých senátorů už znovu před voliče nepředstoupil Václav Fischer a Peter Morávek.

Kromě parlamentních stran se ve volbách objevila celá řada politických uskupení. Např. Strana zelených, Akce za zrušení senátu, Volba pro město, Naděje, Cesta změny či Sdružení nezávislých. V letošních senátních volbách se setkáváme i se zajímavými osobnostmi nejen politického života. V Děčíně kandiduje hudebník Petr Hannig jako předseda Strany zdravého rozumu, v Praze 1 za komunisty básník Karel Sýs, v Ostravě-město hudebník Pavel Dobeš za Balbínovou poetickou stranu. A velkou mediální pozornost vzbudila od počátku kampaně kandidatura ředitele TV Nova Vladimíra Železného, který kandiduje za hnutí Nezávislí.

autor: daj
Spustit audio