Státní svátek v Obecním domě. Smetanovu síň tam na dni otevřených dveří rozezní varhany

28. říjen 2017

Místo, kde se psala historie. A to doslova. Jen málokdo tuší, kde se podepisoval zákon o samostatnosti Československa. Bylo to v Obecním domě v Praze a právě tam se v sobotu můžete jít podívat. Až do 16. hodiny tam mají den otevřených dveří.

„Myslím, že v Praze neexistuje jiné místo, které by bylo tak výrazně spjato s vyhlášením samostatnosti než Grégrův sál,“ říká ředitel Obecního domu v Praze Vlastimil Ježek.

Právě zde se před 99 lety utvářelo první centrum státní moci. 28. října 1918 tady také byl podepsán první zákon Československé republiky. V ulicích Prahy tehdy byly statisíce lidí, a proto národní výbor rozhodl, že do ulic vyšle hudebníky, aby uklidnily davy lidí.

„Byly na Václavském náměstí, na Můstku, Na Příkopě, tady zasedal Národní výbor. Nahoře ovšem stáli Maďaři s kulomety,“ říká historik Václav Ledvinka.

Salon Boženy Němcové nebo cukrárna

V rámci dne otevřených dveří návštěvníci projdou Grégrovým sálem, salonem Boženy Němcové nebo cukrárnou. Navštíví ale také Smetanovu síň, ve které v dubnu 1918 Alois Jirásek přednesl přísahu československých spisovatelů.

Cukrárna, Obecní dům

„V době, kdy tu Alois Jirásek četl, byl tento sál úplně zaplněn a atmosféra musela být neuvěřitelná. Je to tak, že když se všichni shodnou na tom, že má něco skončit, tak jsou emoce čisté. Jakmile se začne bavit o tom, jak to má vypadat poté, tak už se to celé trochu zakalí,“ říká Ježek.

Smetanovu síň v sobotu rozezní i varhany. Hrát na ně bude ve třech půlhodinových koncertech známý český varhaník a skladatel Jaroslav Tůma.

V příštím roce Obecní dům chystá třeba výstavu o událostech října 1918 zaměřenou na školní mládež, mezinárodní konference nebo divadelní hru Studia Ypsilon. Ta bude mapovat říjnové události den po dni.

autor: šte
Spustit audio