Stavba obchvatu Církvice se blíží k závěru, otevře se 26. října -

30. srpen 2022

Stavba obchvatu Církvice na Kutnohorsku se blíží k závěru. Pro řidiče se cesta, která má z obce odvést tranzitní dopravu mezi Kolínem a Čáslaví, otevře 26. října. Náklady na stavbu jsou zhruba 445 milionů korun. Zbývá ještě dokončit pokládku 10.000 tun asfaltového souvrství z celkových 40.000, řekl Petr Ballek ze stavební firmy Strabag.

Stavbaři v úterý podrobili jeden z mostů, který je součástí obchvatu, zátěžové zkoušce. Na most přes železniční trať a hlavní trasu obchvatu najelo šest nákladních aut naložených zeminou. Dohromady vážila 180 tun.

"Měří se průhyb konstrukce vlivem zatížení," uvedl Ballek. Výsledky zkoušky budou známy v příštích dnech. Ballek ale nepředpokládá, že by nedopadla příznivě. "Během mé dvaadvacetileté praxe se to ještě nestalo," dodal.

Lidem v Církvici by se mělo díky přeložce silnice I/38, vedoucí z Jihlavy přes Kolín až k dálnici D11, výrazně ulevit. "Silnice I/38 prakticky supluje vnější obchvat Prahy. Zatížení kamionovou dopravu směrem z D1 na D11 a D10 je enormní," řekl Ballek. Poukázal na to, že pokud se na I/38 cokoliv opravuje, vznikají na této dopravní tepně několikakilometrové kolony.

Budování více než čtyřkilometrového obchvatu začalo předloni na podzim. Práce nebyly jednoduché. Stavbaře loni v listopadu zaměstnala mimo jiné přeložka ropovodu Družba. Komplikace stavbařům přinesl i archeologický výzkum, kvůli němuž se posunuly zemní práce do zimních měsíců. Celkově se ale podle zástupců stavební firmy délka výstavby neprodloužila.

Dělníci se během stavby potýkali i s problémy kvůli dodávkám některých materiálů, zejména kovů. "Muselo se třeba slevit z hliníku a nahradilo se to pozinkem. Problém byl také s ocelí," dodal Ballek.

Vícenáklady by ale podle něj neměly být výrazné. Některé části projektu se dokonce vypustily, například jedna protihluková stěna, která nakonec nebyla zapotřebí.

Na obchvatu jsou tři mosty, z toho dva na hlavní trase. Už 10. září by stavbaři měli uvolnit související silnici z kutnohorského Karlova do Církvice. Kromě asfaltování zbývá ještě upravit svahy, vysadit zeleň a instalovat dopravní značení. Po zprovoznění obchvatu mají dělníci v plánu ještě některé dokončovací práce a opravu objízdných tras.

zdroj: ČTK
Spustit audio