Stávková pohotovost v kladenských divadlech pokračuje. Zastupitelé návrat jednatele Jana Krafky nepodpořili

17. září 2019 08:30

Protestující divadelníci vystoupili na úterním jednání zastupitelů v Kladně. Už předem avizovali, že podle výsledků jednání můžou rozhodnou i o stávce. První představení sezony ale dnes Městské divadlo určitě odehraje.

Na jednání kladenského zastupitelstva přišli i divadelníci, hlavně ti z odborů. Od července totiž kritizují vedení města za změnu jednatele společnosti Divadla Kladno. Od srpna je navíc soubor Městského divadla ve stávkové pohotovosti.

Zahájení nové divadelní sezóny připadá na dnešek a podle divadelníků jím bude představení Žena v černém. Na úterní jednání zastupitelů přišly desítky zaměstnanců a podporovatelů kladenských divadel. Herci kritizovali výměnu jednatele Jana Krafky za Irenu Žantovskou. Odsoudili taky už samotné výběrové řízení, kam se přihlásil jediný kandidát.

Opoziční Volba pro Kladno proto navrhla hlasování o návratu původního jednatele. Návrh ale neprošel kvůli hlasům koaličních zastupitelů. Stávková pohotovost zaměstnanců proto pořád trvá, i když dnešní představení herci odehrají. „Stávka musí být ze zákona vyhlášená minimálně tři pracovní dny dopředu. Musíme se ještě sejít, dohodnout se na nějakém stanovisku. Rozhodně se ještě nevzdáme,“ řekl Českému rozhlasu předseda odborů Tomáš Hron.

Vedení města ani na úterním jednání nezměnilo názor na to, kdo má být v čele městské organizace a podporuje Irenu Žantovskou. Část z nich ji taky do funkce zvolila. Naopak kritizovali hospodaření bývalého jednatele Jana Krafky. Primátor Dan Jiránek (ODS) zmínil například vydávání čestných vstupenek v hodnotě 400 tisíc korun nebo nezveřejněné doklady o odměnách. Podle Jiránka můžou zaměstnanci divadel stávkovat například kvůli mzdám nebo podmínkám práce, ale ne kvůli volbě vedení.

Městské divadlo v Kladně zrušilo už trojici představení. Důvodem byl odchod Jana Krafky, který v nich hrál. Divadelníci navíc tvrdí, že vedení Kladna na něj podalo dvě trestní oznámení. To radní i jednatelka Žantovská odmítají.  Trestního oznámení na neznámého pachatele se mělo týkat podezření, že sociální sítě, zřízené k propagaci divadla, sloužily k soukromým aktivitám, například šíření názorů zaměstnanců divadla. Jednatelka ale oznámila, že trestní oznámení nepodala, protože zatím není schopná vyhodnotit, zda by mohlo jít o trestný čin, nebo ne.

Oba soubory divadla nyní zkouší představení pro nastávající sezonu. "Nezastírám, že situace v činoherním souboru je emočně vypjatá," dodala Žantovská. Podle ní má divadlo nadále zájem o stálou spolupráci s Krafkou, který ale na začátku září požádal o ukončení hereckých závazků dohodou, proto bylo zrušeno několik představení. Musel být upraven dramaturgický plán a sezona začíná o několik dní později. První premiérou sezony by měl být 19. října muzikál Miluji tě, ale.

autor: Vojtěch Šrámek | zdroj: ČTK
Spustit audio