Šťavnatá velikonoční sekaná pečeně z trojího druhu masa od Boženy Tompichové je plněná vejci a šunkou

Jaro v masové podobě, kdy cítíte ten šťavnatost tří druhů mas, které namlela na ručním masovém strojku Božena Tompichová ze Žatce, to je velikonoční sekaná pečeně. I vy můžete mít na talíři mleté maso v podobě, které paní Božena dělá každé Velikonoce. Vejce je symbolem plodnosti, rodícího se nového života a tuhle sekanou úplně rozsvítí.

Postup

Ingredience
  • 400 g vepřové pečeně
  • 400 g hovězího podplečí
  • 200 g uzeného bůčku
  • 2 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 housky
  • 200 ml vody
  • 1 moka lžička pepře
  • 3 moka lžičky soli
  • 20 g sádla pod cibuli
  • 80 g sádla na pečení
  • 200 g vepřové šunky
  • 2 vejce
  • 7 vajec vařených natvrdo
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • 1 hrst nasekané kudrnaté petrželky

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme na sádlo zesklovatět.

Housku nakrájíme na centimetrové plátky. Ty zalijeme vodou, aby byly potopené. Po cca 10 minutách z nich přebytečnou vodu vyždímáme a dáme stranou.

Všechny druhy masa nejdříve nakrájíme na menší kostky a umeleme v masovém strojku. Nakonec v něm umeleme i máčenou housku. Tím se nám ze strojku krásně dostanou zbylé kousky masa.

Umleté maso i housky vložíme do zadělávací mísy. Přidáme vychladlou orestovanou cibulku, nastrouhaný česnek, nakrájenou pažitku a petrželku, sůl a pepř.

Na závěr přidáme dva žloutky a jeden bílek. Směs důkladně promícháme, abychom z ní vyhnali přebytečný vzduch a vznikla kompaktní hmota.

Na prkénko si položíme potravinovou fólii a na ni do tvaru obdélníku rozprostřeme masovou hmotu vysokou alespoň 1,5 cm. Urovnáme a poklademe na ni plátky šunky. Můžou se i překrývat.

Na šunku naskládáme natvrdo uvařená a oloupaná vejce. Skládáme je na střed pěkně jedno vejce za druhým, aby utvořila pruh. Tip: Když vejcím odřízneme špičky, lépe k sobě pasují. Při následném krájení sekané pečeně se pak nestane, že by na řezu nebylo vejce se žloutkem.

Maso ze stran přihrneme k vejcím a spojíme oba konce. Pomocí fólie nebo pečicího papíru vytvoříme šišku. Sekanou dotvarujeme a vložíme do pekáče vymazaného sádlem.

Šišku potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme asi 1 hodinu při 180 °C. Občas během pečení podlijeme pečeni výpekem.

Božena Tompichová

Sekanou pečeni připravuje na každé Velikonoce už od roku 1983. Letos to je tak přesně 40 let. Podává ji nejraději s hedvábnou bramborovou kaší nebo se salátem a chlebem. Často ji také nabízela koledníkům jako malé občerstvení místo chlebíčků.

Přivítala nás u sebe doma, připravila nám oběd. Podávaly se vepřové řízky s bramborovým salátem a jako dezert jablečné kakaové řezy. Během pečení byl i čas na příjemné povídání. Na památku jsme si odvezli velikonoční dekorace, které paní Tompichová sama ušila.

Božena Tompichová a Patrik Rozehnal