Štěrkové záhony jsou elegantní a funkční. Zatím jsem se nesetkal s rostlinou, která by v něm rostla špatně, říká odborník

24. duben 2023

Nejprve si dobře rozmyslete, co budete v záhonu pěstovat. Zda to bude záhon trvalek a ty štěrk zcela pokryjí, nebo bude štěrk v záhonu na pohled převažovat a do něj sem tam vysadíte menší skupinku keřů.

V obou případech záhon pečlivě připravte. Plochu odplevelte, mechanicky nebo pomocí postřiku, zryjte a uhrabte do vysazovací rovinky. Celou plochu zasypejte souvislou vrstvou štěrku o výšce minimálně 5, lépe 8 až 10 centimetrů, rozmístěte rostliny a vysazujte.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Štěrk je potřeba v místě výsadby lehce rozhrnout a pak zase zahrnout. Proto se tento způsob výsadby zdá poněkud pracný. Můžete použít i jiný způsob: záhon zasypejte až po výsadbě. To je ale méně citlivé k rostlinám, které obvykle přisypete víc, než by bylo radno, a tím je trochu poškodíte.

Záhon mulčovaný kačírkem

Jak je to s textilií pod vrstvu štěrku

Pokud se rozhodnete pro trvalkový záhon, textilii nepoužívejte. Prorůstání plevelu se nemusíte obávat, rostliny záhon zaplní a samy omezí průstup plevele, ať už v podobě semen nebo bylinných výhonků. Štěrk v této verzi neplní estetickou úlohu, ale úlohu mulče. Na barvě štěrku tedy nezáleží, protože je zcela zakrytý rostlinami. Pouze na jaře je štěrk krátce vidět, když trvalky sestříháme.

Tam, kde bude štěrk v záhonu převažovat, netkanou textilii použít můžete. Musíte ale počítat s tím, že zemina pod ní získává časem negativní vlastnosti, utuží se, hůř propouští vodu a vzduch. Pro druhy trvalek, které se potřebují rozrůstat nebo přesévat, je „pobyt“ v netkané textilii nefunkční.

Záhon je třeba pečlivě připravit, aby štěrkem neprorůstal plevel

Velikost štěrku coby mulče by měla být 8/16 milimetrů (frakce). V druhém případě se velikost štěrku řídí vkusem majitele zahrady, mohou to být menší, větší kamínky, směs, kačírek. Pro skalničky nebo tvorbu suťoviště zvolíme netříděnou frakci 0/32 mm. Menší trvalky, skalničky nebo i cibuloviny v takovém materiálu dobře rostou.

Do takového záhonu můžete vysadit takřka cokoliv z běžně používaných záhonových trvalek, středozemní byliny, šalvěje, levandule, tymiány, ale i klasické trvalky typu monard, zápleváků. „Zatím jsem se nesetkal s rostlinou, která by ve štěrkovém záhonu rostla špatně,“ říká Petr Hanzelka, kurátor trvalek a okrasných trav z Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Středozemní rostliny jsou ve štěrku jako doma

Proč se rostkinám ve štěrkovém záhonu daří a jak byste o ně měli pečovat, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio