Stezka Beskydské nebe ve Frenštátě pod Radhoštěm vás zavede do korun stromů

11. srpen 2023

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na severní Moravě vznikla naučná stezka nazvaná Beskydské nebe. Nabízí například zastavení u Bosého chodníčku, u Mařenčiny studánky anebo přímo v korunách stromů. Tříkilometrová trasa s osmi stanovišti vede z Areálu Jiřího Rašky územím malebných Horeček.

Beskydské nebe přiměje návštěvníky důkladněji se porozhlédnout po zdejší přírodě a zaposlouchat se do jejích zvuků. Zastavení přinášejí nejen zážitky z přírody, ale také poznání historie, osobností a lidových tradic kraje.

Naučná stezka startuje v Areálu Jiřího Rašky. Po zdolání 428 schodů podél skokanského můstku se výletníci dostanou k expozici Život v korunách stromů. Z 16 metrů vysoké dřevěné visuté lávky postavené v lese, tedy doslova nadosah ptačích obydlí, mohou pozorovat okolní život.

Hravou formou se seznámí s ptačími hodinami a nejzajímavějšími druhy ptáků zdejších lesů. Stejně tak se dozvědí víc o stromech samotných. Jen o pár metrů dál si pak prohlédnou expozici Beskydské nebe, která je pojata jako zastřešení amfiteátru na Horečkách se siluetami letících dravců.

Bosý chodníček dopřeje masáž chodidel

Bosý chodníček dopřeje masáž chodidel

Další zastavení se jmenuje Bosý chodníček. Tvoří ho souvislá vrstva nejrůznějších kamínků a připomíná časy našich prababiček, kdy cérky a ogaři chodili po horách bosky. Návštěvníci si na něm mohou dopřát zdraví prospěšnou akupresurní masáž chodidel. Kromě toho je od chodníčku výhled na zvoničku Strážkyni Beskyd a také na protější beskydské kopce.

Dále je možné pokračovat k Mařenčině studánce a k Památníku Břetislava Bartoše, českého malíře a frenštátského rodáka. Poslední zastavení na naučné stezce má název U řeky Lubiny, kolébky české turistiky. Právě tady vznikl v roce 1884 první turistický spolek v českých zemích – Pohorská jednota Radhošť.

Celá naučná stezka Beskydské nebe měří tři kilometry, částečně je i bezbariérová a speciálně v expozici Život v korunách stromů probíhají komentované prohlídky. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách Turistického informačního centra ve Frenštátě pod Radhoštěm.

autor: čan
Spustit audio