Stezka historií Jablunkova provází návštěvníky po největších zajímavostech města

20. září 2018
Česko – země neznámá

Když s naším pořadem zamíříme na severovýchod země, zveme vás nejčastěji k nějaké přírodní zajímavosti. A těch je tam celá řada. Tentokrát ale budeme mít i něco pro milovníky historie. Pozveme vás do Jablunkova na Frýdecko-Místecku, a to na malou procházku městem.

Od vyhlášené keramiky až po arboretum. Celkem 17 zastavení na půl druhém kilometru. To je Stezka historií Jablunkova. Toto malé městečko sevřené beskydskými kopci oplývá nejen přírodními krásami, ale i zajímavými dějinami.

První zastavení seznamuje s osobností Izydora Kopeckého, hrnčíře a starosty Jablunkova v letech 1924 až 1928. V domě č.p. 43 si otevřel svou vlastní výrobnu kachlíků na kamna. Připomíná se zde tak i kdysi věhlasná jablunkovská keramika načervenalé barvy a obchodní stezka táhnoucí se od Jaderského moře až k Baltu.

Na dohled jsou dvě další zastavení - původně renesanční, dnes novogotický Kostel Božího Těla, a budova nejstarší jablunkovské školy. Dnes v ní sídli Centrum kultury a informací Jacki. Mimochodem tento zajímavě znějící název upomíná na první obyvatele města, kteří se nazývali Jackové či Jazygové. Přišli sem z východu a živili se pastevectvím.

Pak procházka vede na náměstí, kde se zastavíte hned u několika zajímavostí. U kašny, barokní sochy Immaculaty, pobočky Muzea Těšínska, kde je stálá etnografická expozice tohoto kraje, a také u Knížecího domu. V něm přebývala těšínská kněžna Kateřina Sidonie. Říkalo se jí také Černá kněžna. Po smrti manžela se natolik stranila lidí, že vůbec nevycházela ven. Jen podzemní chodbou chodívala do kostela na bohoslužby.

Náboženské dějiny města dále připomínají zastavení u Kláštera sester Alžbětinek a Kláštera Františkánů, stejně tak u Židovského domu a židovského hřbitova. Ty vojenské si zas můžete připomenout u secesní vily Lorenczuků nazývané také Dům Piłsudského. Roku 1915 zde pobýval velitel Polských Legií, pozdější maršál Polska Józef Piłsudski. Nyní se zde nachází Archiv vojenské historie Těšínského Slezska.

Už jen z tohoto letmého výčtu historických zastavení je zřejmé, že dějiny i tak malého městečka kdesi v sevření hor byly bohaté a pohnuté. Ještě než se vydáte na Stezku historie Jablunkova, doporučujeme zastavit se nejprve v Centru kultury a informací Jacki. Tam dostanete nejen patřičné informace, ale hlavně mapku, podle které si celou trasu můžete projít.

Spustit audio