Stezka Kamennou Hůrou na Bělohradsku ukrývá poklady. Výletníky potěší příroda i lidová architektura

27. leden 2021

Nová Naučná stezka Kamennou Hůrou a částí Lázní Bělohradu v Královéhradeckém kraji vede nejzajímavějšími a nejmalebnějšími místy v blízkém okolí východní a severovýchodní části lázeňského města. Seznamuje s geologickou a hornickou minulostí kraje, ale také s pověstmi o tajemných pokladech ukrytých v zemi.

Vytvoření stezky v roce 2020 nahrávala nejen zdejší působivá příroda, ale i vhodné cesty s turistickým značením. Vznikl tak přes 12 kilometrů dlouhý okruh s jedenácti zastaveními, který můžete zdolat pěšky přibližně za tři a půl hodiny. Buďte si ale jisti, že se zastavíte mnohem častěji, protože cestou narazíte na neodolatelné průhledy do krajiny, na horizontu vás zklidní legendární Byšický kostelík, který zviditelnila Erbenova sbírka balad Kytice, a svým kouzlem přispějí i původní roubené chalupy.

Naučná stezka začíná v zámeckém parku v Lázních Bělohradě, kde je také první informační zastavení s mapou. Tu si můžete společně s průvodcem stezkou vyzvednout i v sousedním Památníku K. V. Raise. Vaše další cesta pak povede do Brtve, napříč přírodní rezervací Kamenná Hůra, přes Kulatý vrch a Paseky do Dolního Javoří. Zpátky se budete vracet kolem vyhlídky na údolí Javoří a Uhlířů do Horní Nové Vsi, pak podél Javorky do lázeňského města. Tabule popisují geologické a přírodní zajímavosti, život lidí v okolí při využívání přírodního bohatství i historii původně samostatných obcí podél říčky Javorky.

Křížek pod Brtví

V obci Brtev je zastavení nazvané „Po stopách K. V. Raise na Zvičinu“. Z okraje lesa se otevírá krásný pohled do bělohradské kotliny a zdejší mapka vás seznámí se současnými i zaniklými rybníky. Po modré značce budete lesním tichem pokračovat až ke křižovatce cest, do místa „Na nebesích“. Po žluté pak dojdete na místo, kde stávala Lacinova hájenka. Ze stráně tu vytéká pramen pitné vody, u kterého se můžete občerstvit před další cestou.

Sama Kamenná Hůra je přírodní učebnicí geologie s pestrým složením od červených a žlutých pískovců, přes slepence až po čedičový suk. Celý hřeben je porostlý lesem, ve kterém převažuje původní bukový porost, dnes chráněný jako přírodní památka. Masiv Kamenné Hůry výrazně ovlivňuje i místní mikroklima.

Naučnou stezku Kamennou Hůrou a částí Lázní Bělohradu můžete zdolat pěšky, s kočárkem, na horském kole, v zimě případně i na běžkách. Trasa je středně náročná.

Spustit audio