Stoly našich soudců jsou zavalené, mimořádná opatření příliš zabíhají do podrobností, říká šéf Nejvyššího správního soudu

Vydává vláda opatření proti pandemii s dostatečným ohledem na jejich oprávněnost? Kolik návrhů na zrušení protikoronavirových opatření už dostal k rozhodování Nejvyšší správní soud? A neměli by soudci vzhledem k pandemii rozhodovat rychleji? Tomáš Pancíř se ptal předsedy Nejvyššího správního soudu Michala Mazance.

Před týdnem Nejvyšší správní soud zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, ale dali jste vládě čtyři dny na to, aby to vydali znovu a správně. Předevčírem jste naopak nevyhověli několika návrhům na zrušení povinného testování ve firmách. Kolik dalších návrhů na zrušení vládních opatření váš soud obdržel?

Čtěte také

Začnu zajímavostí o té první věci – my jsme skutečně zrušili jedno z těch mimořádných opatření, ministerstvo zdravotnictví vydalo nové, a do toho už přišlo dalších deset návrhů na jeho zrušení. Pokud se ptáte na celkové číslo, tak návrhů bylo včera 69, dneska jich je 74.

Proti kterým opatřením nejčastěji míří?

Ten okruh není příliš velký, je to povinné testování, povinné nošení respirátorů, povinnost samotestování, věci povinného testování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, velké množství věcí, které se týkají provozu škol, omezení obchodů. A tím je ta paleta v podstatě vyčerpána. Problém je v tom, že opatření mají desítky a desítky nejrůznějších omezovacích ustanovení, takte návrhy míří proti jednotlivým opatřením, proti jednotlivým písmenkům.

Kdy se dají očekávat další verdikty Nejvyššího správního soudu v těchto věcech?

Teď jsou připravené v senátech dvě věci na projednání a předpokládáme, že budeme rozhodovat průběžně. Máme trochu nešťastnou situaci, stali jsme se soudem prvního a posledního stupně, na rozhodnutí máme zákonnou lhůtu 90 dnů. Zatím ji dodržujeme, ale jestli to půjde tímto tempem dál, budeme v problémech.

Narazí u vás omezení obchodů a služeb?

Je to věc soudního uvážení a prozkoumání konkrétních okolností toho opatření, které bylo přijato, jeho dopadu do života lidí a podobně. Je to individuální věc, kterou soud musí posoudit v každém jednotlivém případě.

Je něco, třeba už z těch neplatných opatření, kde jako právník jste přesvědčen, že vláda překročila své pravomoce, ale nepřišel takový podnět, aby to soudy zrušily?

Neštěstí je v tom, že Nejvyššímu správnímu soudu tahle agenda spadla jako švestka z čistého nebe. Tento soud dostává ročně kolem čtyř tisíc podání, stoly našich soudů jsou zavalené, spisy padají dolů. Nemáme čas číst pořádně ani odbornou literaturu, nemohou sledovat sbírku zákonů, protože za loňský rok má 6900 stran. A to je jenom sbírka zákonů, pak jsou sbírky ostatních právních předpisů, ministerských věstníků… Takže neuvažujete dopředu nad věcmi, které mohou přijít, protože už do té doby mohou být změněny.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související