Strážníci kontrolovali chataře a chalupáře na Sedlčansku. Měli s sebou i roušky od dobrovolníků

21. březen 2020

Nejezděte na chaty a chalupy, tak zněla před víkendem výzva vlády. Lidé z měst by na venkově totiž mohli ohrozit starousedlíky. Strážníci v Sedlčanech proto celý víkend kontrolují, kolik rekreantů do této oblasti dorazilo a jestli dodržují daná pravidla.

„Zatím jsme zaznamenali jen několik chatařů, přispělo k tomu také asi chladné počasí, že lidé zůstali doma,“ říká velitel sedlčanské Městské policie Petr Krch.

Při kontrolách ale strážníci zahlédli také člověka, který byl u jednoho ze sedlčanských supermarketů bez roušky. Tvrdil přitom, že roušku má, jen si jí sundal, když nastupoval do auta. „Vystavujete se riziku pokuty 20 tisíc korun,“ upozornili muže strážníci

Strážníci se ale v těchto dnech snaží působit spíš preventivně. Na kontrolách mají s sebou i roušky, našité od dobrovolníků a rozdávají je dál potřebným.

Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučilo lidem dodržovat o víkendu zákaz volného pohybu a omezit návštěvy chat a chalup. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že lidé by měli s ohledem na hrozbu šíření koronaviru zvážit, jestli je nutné na chaty jezdit. Pokud ano, měli by se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele, řekl.

Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Ministerstvo v pátek důrazně doporučilo vycházet jen v nejnutnějších případech.

Lidé by měli podle ministerstva omezit návštěvu rekreačních objektů, jako jsou chalupy a chaty. Resort také důrazně upozornil, že lidé s nařízenou karanténou nebo po kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na nemoc COVID-19 nesmějí opouštět bydliště.

„Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou, a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím,“ uvedl resort.

autor: Věra Hájková | zdroj: ČTK
Spustit audio