Střechu pražského paláce Lucerna pokryla tráva. Nový projekt nabízí hudbu, tanec i živá zvířata

5. září 2018
Česko – země neznámá

V Praze se na koncerty a na plesy chodí do Lucerny. Známého paláce uprostřed Václavského náměstí. A teď začíná ožívat i jeho střecha. Střešní prostory otevřel projekt nazvaný Louka nad Lucernou. Terasovité střechy pokryla zelená tráva. Sice pouze umělá, protože tu opravdovou by statici nejspíš nedovolili, ale i ta vypadá krásně.

 

 

Palác Lucerna, budovaný mezi lety 1907 a 1921, měl původně sloužit jako hokejový stadion. Brzy se ale zjistilo, že takovým plánům nevyhovuje. A tak se projekt přepracoval a Lucerna se proměnila ve velký společenský sál. Nejen ten, ale i menší Lucerna Music Bar, kino, galerii a množství obchodů navštěvují Pražané i mimopražští návštěvníci metropole už desítky let. Při mimořádných příležitostech je navíc možné vystoupat i na střechu paláce.


Tu teď otevřel projekt Louka nad Lucernou, za nímž stojí kavárník Ondřej Kobza, Petr Plewka a architekt Petr Hájek. Na tisíci metrech čtverečních se návštěvníci procházejí po umělé trávě, krmí slepice, kozy i králíky, prohlížejí si ptáky ve voliéře, poslouchají klavírní intermezza a především – užívají si jedinečný výhledu na Prahu.

Střecha Lucerny prošla první částí rekonstrukce už v minulém roce. Ondřej Kobza, který místu vdechl život kulturními akcemi nejrůznějšího typu, vysvětluje, co stálo za projektem Louka nad Lucernou: „Inspirací pro zatravnění střechy Lucerny byly mimo jiné i zahraniční zákony, které ve vyspělých zemích, například ve Francii, fungují. Každá nová budova tam musí mít na střeše zahradu či solární panely.“

Střecha Lucerny by měla být místem, kde vznikají nové myšlenky. Proto se zde pořádají takzvané Salony, pravidelně se scházející společnost, instituce známá z Francie už od 17. století. Něco podobného se v Česku konalo v éře „první republiky“. Organizátoři na ně zvou hosty, například Dominika Duku, Pavla Rychetského, Davida Vávru, Martina Wichterleho, Václava Cílka a další.

Kromě Salonů ožívá střecha Lucerny i koncerty za východu slunce, přednáškami, jógou doprovázenou živou hudbou, tančírnou tanga, ale i mší svatou. Na střeše se nachází také tak zvaný Poetry jukebox (jukebox s básněmi), piano, šachové stolky či pingpongový stůl.

Na Louku nad Lucernou se návštěvníci dostanou pomocí schodiště či páternosteru. Vstup do výtahu je z ulice Štěpánská, naproti Velkému sálu Lucerny. Vzhledem k tomu, že projekt nemá svého investora, je součástí prohlídky střešní louky i vstupné. Konkrétně 200 Kč pro dospělé a 150 Kč pro studenty a seniory, děti do 10 let mají vstup zdarma. Otevřeno bude do 11. září 2018 vždy od 12 do 20 hodin.

Spustit audio