Středeční Noční linka: Bojíte se rádi?

28. červenec 2021

Zažili jste někdy situace, kdy vám tekl studený pot po zádech, případně jste měli strachem husí kůži? Kdy jste takovou situaci zažili a jak jste ji zvládli? Bylo to v dětství na skautském táboře, ztratili jste se ve velkoměstě? A nebo máte, jak se říká, pro strach uděláno?

J. P. Sartre řekl: „Všichni lidé mají strach. Všichni. Ten, kdo se nebojí, není normální, což nemá nic společného s odvahou.“

Strach je psychologicky velmi zajímavý fenomén. Pro psychoterapeuty je strach a úzkost denní chleba. A pro všechny, kteří se zajímají o veřejné dění, je strach hybnou silou a zmrazovačem zároveň. Bojíme se smrti, vážné nemoci, o své blízké. Můžeme se bát ztráty zaměstnání, odmítnutí, nepochopení, ztrapnění se. Takové strachy jsou do určité míry pro člověka přirozené a k lidskému životu patří. Pokud se ale bojíme moc nebo neadekvátně okolnostem, je vliv strachu na náš život velmi negativní a projeví se formou duševní poruchy.

Někdy se ale bojíme rádi, protože v takovém tom "správném strachu" můžeme najít i kus dobrodružství a tak možná i vy rádi vzpomínáte na noční bojové hry na táborech, kde jsme museli mít pro strach uděláno, nebo se občas rádi s partnerem podíváte na povedený horor, protože je příjemné bát se ve dvou pod peřinou. Kdy jste se ale báli doopravdy?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.