Středeční Noční linka: Setkání s manipulátorem

16. červen 2021

Základem slova manipulace je latinský výraz pro ruku. A manipulátor je ten, kdo vás svou neviditelnou rukou dokáže nenápadně přesunout na místo, které je pro něj žádoucí, aniž byste si nejdřív vůbec všimli, že je s vámi manipulováno.

Není tak velkým prohřeškem občas něco zaonačit tak, abychom odešli dřív z práce, aby nám sousedka pohlídala děti nebo aby na nás vyšel propečený kus masa; říká se tomu manipulativní chování.

Něco jiného je však manipulativní osobnost. Ta totiž vždy a vše dělá jen pro svůj vlastní prospěch. Existují lidé, kteří s kamenným výrazem psychicky manipulují s partnerem či partnerkou, v zaměstnání se svými kolegy a podřízenými, ale i s přáteli. Jinak to neumí. Tím, že se cítí sami sebou nejistí, snaží se tento deficit naplnit hrou s ostatními, kteří je však (alespoň zpočátku) považují za okouzlující osobnosti.

Manipulátoři jsou totiž zpravidla nadprůměrně chytří, s bystrým a rychlým úsudkem, proto snadno odhalí vaše slabá místa a tento poznatek použijí jako klíč, který zapadne do správného zámku. Mají vás v hrsti, aniž to tušíte. Na první pohled jsou milí, zábavní a moudří. Skočíte jim na lep s velkou radostí.

Setkali jste se s manipulátorem? V tom případě je tím pravým místem pro váš příběh dnešní Noční linka s Borkem Kapitančikem.

Spustit audio