Středeční Noční linka: Věštby a proroctví

30. listopad 2022

Svátek svatého Ondřeje je v lidových tradicích spojený především s věštěním budoucnosti. A i když nebyl jediným dnem, kdy se předpovídala budoucnost, patřil k nejstarším i nejoblíbenějším.

A protože je svatý Ondřej církevním patronem šťastných svateb a podle lidových pověr nevěst, v noci z 29. na 30. listopadu především svobodná děvčata praktikovala věštění, které mělo prozradit, jak to bude s jejich svatbou.

Proto by právě dnešní Noční linka mohla otevřít toto téma a nechat vás hovořit o splněných i nenaplněných proroctvích, kterých se vám dostalo. Snad si i skeptici poslechnou, zda to bylo z karet, kávové sedliny nebo křišťálové koule. A snad i ta část posluchačstva, která má vůči věštění z dlaně nebo čajových lístků odtažitý vztah, se zaposlouchá do vašich příběhů.

Zavolejte na 731 800 900 nebo piště do webového formuláře níže. Těšit se na vás bude průvodce Noční linkou Borek Kapitančik.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.