Střední Čechy: 101 nakažených koronavirem, nejvíc na Mělnicku. V karanténě je i 13 záchranářů

21. březen 2020

Ve středních Čechách je 101 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od pátku jich přibylo 26. Jde tak zatím o největší denní nárůst potvrzených případů v kraji. Nejvíce nakažených je na Mělnicku, a to 19 případů, řekla dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Hygienici aktuálně evidují 45 lidí v karanténě, další posílají do karantény jejich praktičtí lékaři, tyto lidi ale hygienici neevidují. Testováno na možnou nákazu koronavirem bylo ve Středočeském kraji zatím 1204 lidí.

Po Mělnicku je nejhorší situace na Praze-východ, kde je hlášeno 15 případů. Následují Benešovsko a Praha-západ, jež mají shodně 14 nakažených. Příbramsko hlásí osm případů, Berounsko a Nymbursko po šesti, Kladensko a Kolínsko po pěti a Kutnohorsko s Mladoboleslavskem po čtyřech případech. Nejlepší situace je na Rakovnicku, kde je evidovaný pouze jeden nakažený koronavirem.

"Naprostá většina pacientů má v této chvíli lehký průběh onemocnění. Jedná se vesměs o lidi s cestovatelskou anamnézou a jejich kontakty," uvedli hygienici.

V karanténě je kvůli možné nákaze koronavirem také ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor a 12 záchranářů. Dostali se do kontaktu s člověkem, u nějž byla nákaza potvrzena. "Nastalá personální situace nijak neohrožuje poskytování přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje," sdělila dnes ČTK mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

zdroj: ČTK
Spustit audio