Středočech vlastní druhou největší sbírku „žárovek“ na světě. Vznikala téměř 60 let

9. listopad 2020, aktualizováno

Napadlo by vás, že někdo může vlastnit Edisonovu žárovku z roku 1881? Má ji Stanislav Slabyhoudek z Kralup nad Vltavou. A nejen tu: český sběratel světelných zdrojů vytvořil druhou největší soukromou sbírku na světě, čítající na 12 tisíc kusů.

Už v mládí ho okouzlovalo světlo. „Proč, to nevím,“ zamýšlí se Stanislav Slabyhoudek. „Snad to byl pohled na povrch slunce velkým dalekohledem, nebo nádherné barvy spektra, které mě uchvátily. Světlo mě prostě uklidňovalo.“

Na průmyslovce zjistil, že se vydává spousta časopisů o světelné technice. Že existuje mnoho zahraničních výrobců. „Znal jsem trochu školní ruštinu, trochu němčinu. Hned jsem se začal učit další řeči. Navázal jsem rozsáhlou korespondenci po celém světě,“ vypráví pan Slabyhoudek.

Prostudoval ohromné množství literatury, patentů, prospektů a katalogů. A začal tvořit sbírku… Postupem času si založil systém dokumentace, který mu slouží dodnes.

„Přispěla k tomu i poznámka kohosi, že jen dobře zdokumentovaná sbírka má význam,“ říká.

Nejdelší zářivka na světě GE PG 215 W

Uspořádal několik úspěšných výstav světelných zdrojů, v tehdejším Závodním klubu Kaučuk Kralupy nad Vltavou.

„V současné době je moje sbírka s přibližně 12 tisíci evidovanými exempláři (vesměs v perfektním stavu) druhou největší na světě. Množstvím typů je vůbec největší. Je to tím, že přírůstky pocházejí ze všech oborů, z celého světa a ze všech období. Vždyť to, co jsem začal sbírat jako kluk, je dnes raritou.“

Sbírku tvoří různé světelné zdroje: žárovky, výbojky, zářivky, ostatní sklo a vakuové výrobky.

„Nejcennější exempláře ve sbírce vypadají nenápadně. Laik by je klidně přehlédl. Vedle první, komerčně úspěšné žárovky z dílny Thomase Alvy Edisona, vyrobené v roce 1881, jsou ve sbírce celé prototypové řady různých výrobců, dokumentující desítky let vývoje.

Také mám jedinou známou žárovku se čtyřmi přepínatelnými vlákny. Sbírka obsahuje první žárovky s kovovými vlákny (tantal) z počátku 20. století, i velevzácné žárovky s vláknem z koloidního wolframu. Unikátem je Nernstova lampa, zvláštní žárovka svítící na vzduchu. Součástí sbírky jsou i neonové trubice, vakuové i plynem plněné fotonky, fotonásobiče, rentgenové lampy (včetně dvou originálů), zářivky (včetně nejmenší, dlouhé jen 18 mm) a mnoho dalších exponátů.“ Pan Slabyhoudek věnoval sbírání ‚žárovek‘ celý život.

Spustit audio