Středočeši zvolili nová zastupitelstva, aby jejich obce mohly znovu fungovat

14. červen 2015

Obyvatelé devíti středočeských obcí vybírali v sobotu nové zastupitele. Ne všude se ale povedlo patovou situaci, do kterých se vesnice kvůli hádkám komunálních politiků dostaly, vyřešit. Nejvyšší účast byla tradičně v Bludově na Kutnohorsku, kam k volebním urnám přišlo 92 procent voličů. Lidé tady volili nové zastupitelstvo poté, co starosta zemřel.

Žádné politické strany, ale především různá sdružení a nezávislí kandidáti bodovali v sobotu v doplňovacích komunálních volbách ve středních Čechách. Znovu k urnám šli obyvatelé devíti menších obcí, kde se na podzim zvolená zastupitelstva buď zcela rozpadla, nebo počet zastupitelů klesl pod zákonem povolenou hranici pěti lidí.

Jasno, kdo po sobotním hlasování obce povede, bylo přitom velmi brzy. V kutnohorském Bludově bylo sečteno nejrychleji, už třicet minut po zavření volební místnosti. Není divu. V obci má volební právo „jen″ 25 obyvatel, z toho 23 lidí ho využilo. Dosáhli tak tradičně nejvyšší - přesně 92 % - volební účasti ze všech obcí v České republice, kde se včera volilo.

Důvodů může být víc než jen malý počet voličů. Na rozdíl od ostatních středočeských obcí, kde musely být dodatečné volby vyhlášeny proto, že se kvůli rozporům komunálních politiků zastupitelstva rozpadla, v Bludově k volbám šli poté, co zvolený starosta Vítězslav Jirkovský tragicky zemřel.

Patová situace v Hlízově zůstává

Ne všude nové volby spory znepřátelených stran zcela vyřešily. Napínavá situace zůstává v Hlízově na Kutnohorsku, kde se proti sobě postavily kandidáti sdružení Pro rozvoj Hlízova a Za rozvoj obce. Poměr jejich mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu, který byl 4:3, se ani po sobotních volbách nezměnil.

„Dopadlo to podobně jako minule, takže uvidíme, co bude dál,″ poznamenal pro Český rozhlas krátce po volbách starosta Antonín Škarka (Pro rozvoj Hlízova). Pravdou je, že až na něho, bývalého starostu Jiřího Vrbu ze sdružení Za rozvoj obce a další dvě kandidátky bývalí zastupitelé své mandáty neobhájili.

Podobné rozložení sil zůstalo také v Srbči na Rakovnicku. Nezávislí kandidáti 2015 současného starosty Tomáše Cimrmana získali ve volbách čtyři mandáty, sdružení Pro Srbeč, které loni v listopadu podalo hromadnou rezignaci kvůli špatné komunikaci s ostatními členy zastupitelstva, má mandáty tři. K volbám v obci se zhruba třemi stovkami obyvatel přišlo 60,48 procenta voličů.

Bez původních starostů

Minimálně čtyři středočeské obce budou mít i jiné starosty. V Chlebech na Benešovsku už bývalý starosta Petr Plánský po hádkách s ostatními zastupiteli nekandidoval, stejně tak ani bývalá starostka Lenka Škodová v Neveklovicích na Mladoboleslavsku. Starostka rakovnického Všesulova Lucie Bystrianská a starosta mělnické Zlosyně Jiří Kadaňka se do zastupitelstva nedostali a jsou na seznamu náhradníků.

Naopak v Srbči na Rakovnicku, Hlízově na Kutnohorsku, Zbuzanech u Prahy a nymburských Podmokách se někdejší starostové do zastupitelstev dostali znovu.

Celkem se mimořádné komunální volby konaly ve 22 obcích v Česku, průměrná volební účast dosáhla podle Českého statisického úřadu 65 procent. „V pondělí předloží úřad zpracované výsledky a předepsanou závěrečnou zprávu ke schválení Státní volební komisi,″ poznamenala předsedkyně ČSÚ Iva Ritchelová.

 
ObecPočet zastupitelůZískané mandátyZvolení zastupiteléVolební účast
Chleby, okr. Benešov 5 Nezávislé Chleby - 5 Petr Charburský, Antonie Šišková, Petr Pešek, Zdeněk Hartych, Tomáš Barták 80,85%
Bludov, okr. Kutná Hora 5 Rozvoj Bludova - 5 Jiří Procházka, Josef Kutil, Jiří Veselý, Jiří Svoboda, Jan Kukral 92%
Hlízov, okr. Kutná Hora 7 Pro rozvoj Hlízova -4
Za rozvoj obce - 3
 Antonín Škarka, Zuzana Kačerovská, Karin Kohárová, Zina Urbanová
Jiří Vrba Lada Lisá, Jitka Šimková
 80,55%
Neveklovice, okr. Mladá Boleslav 5 Neveklovice 2015 Petr Hladík, Jana Vodrážková, Ludmila Janoušková, Martin Dufek, Iveta Dufková 41.51%
Podmoky, okr. Nymburk 7 Sdružení nezávislých kandidátů - 4
Sdružení nezávislých Podmoky I. -1
Sdružení nezávislých Podmoky II. - 2
Nezávislý
 Ivo Šnévajs, Milan Lonský, Václav Brtek, Nikola Pokorná

Josef Řehák

Ondřej Piler

Věra Bínová
 73,49%
Srbeč, okr. Rakovník 7 Nezávislí kandidáti 2015 - 4
Pro Srbeč - 3
 Tomáš Cimrman, Karel Papahlíza, Vladimír Kalina, Pavel Douša
Tomáš Kytka, Monika Nosková, Daniela Kederová
 60,48%
Všesulov, okr Rakovník 5 Pro Všesulov - 4
Všesulov č. 1 - 1
 Martin Diepold, Miroslav Šmíd, Petr Razým, Hedvika Šmídová
Věra Prepletaná
 74,47%
Zbuzany, okr. Praha-západ7Zbuzany pro lidi - 4
Zbuzany-dobrá adresa - 2
Zbuzany-místo pro život - 1
Petr Čáp, Marína Landová,Jan Hradilek, Otakar Novotný
Tomáš Vlasák, Jiří Sušický
Jaroslav Šimák
52,72%
Zlosyň, okr. Mělník STAN - 2,
Sdružení nestraníků - 3
Ševčík Bořivoj, Polák Roman
Toth Radek, Podskalský Michal, Krajíček Jan 
 67,22
autor: jum
Spustit audio