Středočeská hejtmanka ocenila hrdiny, kteří se nebáli nasadit svoje životy při záchraně tonoucích na jezu u Českého Šternberka

10. září 2021

Dva civilisté a tři hasiči byli oceněni za odvahu a nasazení při záchraně tonoucích sedmi nezletilých. S těmi se letos v červenci v silném proudu na jezu převrátil raft. Ocenění dostali dva profesionální hasiči z HZS Benešov Ivan Fiala a Miroslav Slezák a dobrovolný hasič Ondřej Bandík z Divišova a dva civilisté, kteří na místě pomáhali jako první, Jakub Vamberský a Oldřich Šára.

Vrátíme se o dva měsíce zpět, vydatně pršelo a řeky byly rozvodněné. To se stalo osudným skupině dětí na raftu a jejich vedoucímu. Raft s šesti mladými vodáky se na jezu u Českého Šternberku převrátil a děti uvěznil vodní válec. Při jejich záchraně vedoucí utonul, jedna dívka zemřela později v nemocnici. Mezi ty, kteří se nebáli nasadit svoje životy při záchraně tonoucích, patří i dva profesionální hasiči z HZS Benešov Ivan Fiala a Miroslav Slezák a dobrovolný hasič Ondřej Bandík z Divišova.

„Je to úplně jiný, když jedete na spadlej strom nebo na takovouhle událost. Jeli jsme až na hraně nějaké nehody. A jeli jsme sem na hraně bezpečnosti, abychom tady byli co nejdřív, protože ta informace o sedmi dětech byla tak motivační,“ uvádí Ivan Fila, velitel zásahu.

„Když jsme se dostali na místo, tak kolega běžel dopředu, já za ním, vzali jsme lano, já jsem ho na něj připnul a on šel okamžitě do vody zachraňovat.“

Ve válci pod jezem byl člověk jako v mlátičce

Na nebezpečné a dramatické chvíle strávené ve válci pod jezem vzpomíná hasič Miroslav Slezák. „Byla zvednutá hladina, bylo tam velký množství špalků, klacků kmenů a všechno se to točilo v tom válci. Člověk tam byl pomalu jak v mlátičce od kombajnu. Tam bylo neustále cejtit, jak do něj narážejí různé klády a klacky, co někde plavaly. A přeprat ten proud nešlo. Dělá si s váma v tom válci úplně, co chce. Byly tam dvě holky, tu jednu jsem chytil, táhli mě lanem dolů až ke schodům a tam mě vytáhli. Tu jsem držel v náručí, protože na nějaká přivazování nebyl čas. Hlavně ty holky byly tak vyslabený a bez energie, že by pravděpodobně už ani nezvládly se něčeho držet.“

Hejtmanka Petra Pecková se setkala se zachránci od jezu u Českého Šternberka

Ocenění dostali také dva civilisté, kteří na místě pomáhali jako první - Jakub Vamberský a Oldřich Šára. „Použili nějaké záchranné prostředky, které tady byly k pomoci. Viděl jsem, že tady byla zahradní hadice a velký hrábě z náhonu. Velmi dobře vyhodnotili situaci, že do té vody nevlezli. Kdyby tam vlezli, tak by se netopilo sedm ale osm lidí,“ nešetří chválou Ivan Fiala.

Ocenění, které převzali od hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, vnímá Fiala jako uznání práce všech hasičů a lidí, kteří mají odvahu pomáhat druhým.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio