Středočeská města shánějí strážníky. I když nabízejí různé benefity, lidí mají nedostatek. Nejhorší situace je v Mladé Boleslavi

29. říjen 2018 07:25

Nedostatek lidí dlouhodobě řeší v našem kraji jak státní, tak městská policie. Téma bezpečných a čistých ulic přitom často figuruje v předvolebních slibech politických stran. Nejhorší situace s nedostatečným počtem strážníků v kraji je podle zjištění Českého rozhlasu v Mladé Boleslavi.

V Mladé Boleslavi chybí oproti ideálnímu stavu až třetina strážníků. To je asi deset dvoučlenných hlídek, které by měly dohlížet na bezpečnost ve městě. Vedení městské policie přitom na náboru nových lidí intenzivně pracuje. Nový strážník si může přijít během pěti let na bonus až 150 tisíc korun. Navíc se tam zvyšovaly i příspěvky za rizikové povolání na 6 tisíc korun a další 3 tisíce dostanou strážníci jako příspěvek na bydlení.

Naproti tomu například v Rakovníku, Kutné Hoře nebo v Brandýse nad Labem mají plné stavy. Větší města jako jsou Kladno a Příbram ale mají s nedostatkem lidí taky problém. Potřebovala by až o čtvrtinu víc strážníků, než mají teď. Na rozdíl od Mladé Boleslavi si ale nemůžou dovolit lákat na tak vysoký náborový příspěvek. Například v Kladně nabízejí 30 tisíc korun. V Příbrami dávají k platu benefity, noví strážníci mají třeba volný vstup do sportovišť a na zápasy fotbalové ligy.

A proč se nedaří nové lidi k městské policii nabrat?  Redaktoři Českého rozhlasu oslovili vedení městské policie v několika městech a zjistili, že největším problémem je konkurence na trhu práce. Například v Příbrami je dost možností uplatnění na podobných pozicích, a to ve vězeňské službě, v armádě, ale i ve státní policii. Tam často nabízejí lepší bonusy a mají větší rozpočet. Dobré dopravní spojení do Prahy pak zvyšuje konkurenci v Kladně, ale zaměstnance na Kladensku láká taky třeba logistické centrum jednoho internetového obchodu, a Mladoboleslavsku zase práce v automobilce.

V Mladé Boleslavi proto plánují, že najmou zaměstnance bezpečnostní agentury. Ti by ve městě tvořili hlídku spolu s jedním strážníkem. Další města čekají zase na první kroky nově zvolených zastupitelstev. Třeba ODS, která bude ve vedení Kladna, ve svém programu slibovala, že chce navýšit počet strážníků v ulicích až o 30 procent.

autoři: Radek Duchoň , vsr
Spustit audio