Středočeské děti se těší do mateřských i základních škol

29. srpen 2008

Nový školní rok je za dveřmi. Už v pondělí 1.září všem žákům a studentům základních a středních škol začnou povinnosti. Naši redaktoři zjišťovali, jak jsou připraveny mateřské a základní školy ve Středočeském kraji na nový školní rok, jaká překvapení chystají pro své nováčky a co se v nich přes prázdniny podařilo vylepšit...

Nejvíce se do školních lavic těší prvňáci. Právě pro prvňáky chystají ředitelé škol různá překvapení. V Základní škole v Sadské na Nymbursku je jako každý rok povedou do třídy deváťáci. Prvňáčci tu dostanou stužku a malý dárek. Vloni je stužkoval prezident Václav Klaus, letos to bude zpěvačka Aneta Langerová. Nejstarší žáci základní školy povedou prvňáky také v Mladé Boleslavi a to v 7. ZŠ. Celkem ve městě automobilů do deseti základních škol letos nastoupí 449 prvňáků. Neobvyklým obřadem už tradičně vítají prvňáčky na příbramské Waldorfské škole. Všichni žáci se postaví na dvoře do dvojstupu a ze sepnutých rukou utvoří dlouhý klikatý tunel, který končí ve školní budově. Tunelem procházejí všichni noví žáčci, takže tak vlastně symbolicky vcházejí zvenku do školy. Neprocházejí ovšem sami - každý prvňáček má svého patrona z osmé třídy, který mu pak pomůže zvládat první školní krůčky. V akcích pro prvňáčky ale nezůstává pozadu ani příbramská radnice. Místostarosta Příbrami Petr Kareš Českému rozhlasu Region prozradil, že letos od města dostane každý prvňák papírový kufřík.

Některé školy řešily ještě před začátkem školního roku řadu problémů. V Unhošti nechtěla asi tisícovka rodičů sloučení dvou zdejších základních škol. Přesto je město nakonec sloučilo i přes protest rodičů. Rodiče jsou pobouřeni, protože vedení města podle nich nerespektovalo jejich přání a požadavky. V Lysé nad Labem na Nymbursku zase oprava družiny vyvolala spor s nedalekými Milovicemi. Lyská radnice nechtěla platit opravu a rozšíření družiny sama. Navštěvují ji totiž děti z Lysé i Milovic. Po výhrůžkách, že děti z Milovic družina nepřijme, milovická radnice nakonec finanční spoluúčast odsouhlasila. I ostatní středočeské školy procházely přes prázdniny řadou stavebních úprav. V kutnohorském gymnáziu Jiřího Ortena byly celé léto v plném proudu práce na nové multimediální učebně. Podle ředitele školy Vladislava Slavíčka začne sloužit hned na začátku září a studenti v ní najdou hlavně moderní počítače. Někteří ředitelé chtějí využít zase evropských peněz k modernějšímu vybavení - například o 2 milióny korun budou žádat podle ředitelky Hany Mackové v 2. ZŠ Komenského v Mladé Boleslavi. Školní rok je už skutečně za dveřmi a vesměs se na něj těší žáci, studenti i učitelé.

Mladoboleslavská nemocniční školka Klaudinka

autoři: Michal Trnka , Jana Huzilová , Von , Pavel Pavlas , Jana Káninská , Zdeněk Hejkrlík , Lucie Zemanová
Spustit audio