Středočeské domovy seniorů se připravují na otevření pro návštěvy

24. květen 2020

Středočeské domovy pro seniory se připravují na pondělní otevření pro návštěvy. Lidé, kteří vyrazí za blízkými, ale musejí počítat s tím, že se na všechny hned první den nedostane. Kapacita návštěv bude omezena, aby se snížilo riziko přenosu koronaviru.

Například za klienty centra pro seniory v Mlékovicích na Kolínsku bude moci denně přijet 20 návštěv podle registračního systému. "Najednou, během jedné hodiny, mohou přijít maximálně čtyři návštěvy. Za jedním klientem mohou na návštěvu přijít maximálně dvě osoby," řekl ČTK za provozovatele Pavel Pechoušek.

Každý návštěvník musí mít roušku a použít dezinfekci. Pracovníci centra mu změří teplotu. Pokud bude vyšší než 37 stupňů Celsia, nebude návštěva umožněna. Každý musí také vyplnit čestné prohlášení, že nepřišel do styku s onemocněním a není nemocný. "Bude-li to jen trochu možné ve vztahu k počasí a zdravotnímu stavu klienta, návštěva se uskuteční venku," dodal Pechoušek.

Návštěvy je předem nutné nahlásit i v domově pro seniory v Příbrami. Podle starosty Jana Konvalinky (za ANO) je třeba se objednat na konkrétní čas. "Předpokládáme, že počet návštěv bude i omezen třeba na deset za den, aby nedocházelo k tomu, že by se veřejnost kumulovala v prostorách sociálních pobytových služeb," dodal Konvalinka.

Konvalinka vnímá obnovení návštěv jako krok správným směrem. "Přece jen klienti sociálních pobytových služeb, zejména seniorského věku, velmi trpí tím, že se nemohou stýkat se svými blízkými, byť byla celá řada různých videosetkání prostřednictvím sociálních sítí a komunikačních nástrojů, ale to osobní kontakt pochopitelně nemůže nahradit," dodal.

Domov seniorů v říčanské místní části Voděrádky umožňuje návštěvy od začátku tohoto týdne díky zařízení zvanému Setkávač. Jde o pojízdný kontejnerový přívěs, v němž návštěvníka od seniora odděluje nenápadná stěna z plexisla, zvuk přenáší mikrofony a reproduktory.

Od pondělí se budou moci navštěvovat klienti i mimo Setkávač, což ředitele Pavla Kyzlinka příliš netěší. "Rozhodně se na rozvolnění moc netěšíme, ta pandemie za námi bohužel ještě není," upozornil Kyzlink.

Spustit audio