Středočeské nemocnice mají dostat 38 mililionů korun na investice

17. červen 2019 15:35

Středočeské nemocnice by měly dostat 38 milionů korun na investiční akce. Rozhodli o tom dnes krajští radní, schválit to ještě musejí zastupitelé. Jde o projekty zařazené do zásobníku na letošní rok, na něž kraj přispívá z rozpočtu, řekla Regionu Helena Frintová z krajského úřadu.

Kladenská nemocnice má dostat osm milionů korun. Vznikne tam úplně nové oddělení následné intenzivní péče. Obvykle se tam přemisťují pacienti, kteří už nejsou v bezprostředním ohrožení života, ale jejich stav pořád ještě vyžaduje podporu základních životních funkcí. V Kladně takové oddělení zatím chybí a převoz pacientů do jiného zařízení je časově náročný. Kraj přidá na vybudování nového pracoviště 8 milionů korun. Podle plánu by nové oddělení mělo mít 8 lůžek.

V Kolíně se připravuje oprava budovy gynekologie. Kromě rekonstrukce rozvodů a vytápění by v 5. patře měla vzniknout nová místnost pro přípravu mléčné stravy. Úpravy a opravy si vyžádají 26 milionů korun, od kraje nemocnice dostane 10 milionů.

Radní chtějí investovat stejnou částku taky do nových technologií a nábytku na gynekologii v Příbrami.

V Mladé Boleslavi pokračuje modernizace protialkoholní záchytné služby. Loni oddělení přijalo 420 lidí, nemocnice pro ně měla tři lůžka. Teď se počet míst zdvojnásobil.

Návrhy radních musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, zasedat má v pondělí 24. června.

Letos dostanou oblastní nemocnice od kraje míň peněz než loni. V minulém roce jim hejtmanství přispělo na investice částkou přes 500 milionů korun a skoro 100 milionů přidalo na provoz. Letos dá kraj nemocnicím na investice 260 milionů a na provoz nepřispěje nic. Z oblastních nemocnic tak letos hospodaří s přebytkem zatím jen nemocnice v Kolíně. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO se ale situace ještě může zlepšit, protože některé příjmy nemocnicím dobíhají až v druhé polovině roku.

Spustit audio