Středočeské nemocnice se pomalu vrací k normálu a ruší stav hromadného postižení osob

13. duben 2021

Další středočeské nemocnice tento týden ruší stav hromadného postižení osob, který vyhlásily kvůli pandemii koronaviru a vyčerpaným kapacitám. Už minulý týden stav odvolalo šest středočeských nemocnic.

V úterý stav postižení odvolaly nemocnice v Příbrami a v Kladně. Kolínská nemocnice odvolala stav postižení v pondělí, uvedla na svém facebooku. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) na svém facebookovém profilu uvedla, že stav postižení odvolala také nemocnice v Rakovníku. Některé další nemocnice odvolaly stav hromadného postižení osob již minulý týden.

"K dnešnímu dni jsme odvolali stav hromadného postižení osob," řekl ČTK mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. Nemocnice s tímto rozhodnutím čekala na situaci, až se jí uvolní dostatečný počet intenzivních lůžek. V pondělí bylo v příbramské nemocnici 46 pacientů s koronavirem, z toho devět vyžadovalo intenzivní péči. Před měsícem bylo hospitalizovaných s koronavirem až 110. Pokles počtu nemocných umožnil na některých odděleních návrat k normálnímu stavu.

V Kolíně byl stav hromadného postižení osob vyhlášený 3. března. Jedním z důvodů odvolání mimořádného stavu je pokles počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19, z původních zhruba 160 asi na 74. Zhruba o 50 procent klesl také počet pacientů s covidem vyžadujících péči na jednotce intenzivní péče.

Stav hromadného postižení již minulý týden odvolalo šest středočeských nemocnic, nejdříve ho odvolala nemocnice v Berouně. stejné rozhodnutí následně učinily nemocnice v Mladé Boleslavi, Benešově, Nymburce, Hořovicích a ve Slaném.

Slánská nemocnice po odvolání stavu hromadného postižení osob zredukovala počet covidových lůžek.

Z pěti covidových stanic jsou od pondělí v provozu dvě. "Od příštího týdne bude obnovena odložená operativa a ortopedie, chirurgická JIP a stanice chirurgie II začnou opět sloužit necovidovým pacientům," uvedl ředitel nemocnice Štěpán Votoček. Podle něj bude v případě potřeby kdykoliv možný návrat do covidového režimu, vedení nemocnice ale věří, že tento scénář už nenastane.

Stav hromadného postižení osob tak nyní platí pouze v nemocnicích v Brandýse nad Labem, Čáslavi, Mělníku a Neratovicích, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Martina Kemrová. 

Stav hromadného postižení je mimořádnou událostí, při níž zdravotnické zařízení kvůli nedostatku zdrojů už neposkytuje zdravotní péči odpovídající běžnému standardu v ČR.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio