Středočeské radnice zvažují, jak by mohly naložit s videoloterijními terminály

29. duben 2013
Zprávy

Videoterminály ze středočeských měst hned tak nezmizí. Ústavní soud před několika dny vyškrtl z novely loterijního zákona směrnici, která umožňovala provoz videoterminálů až do konce roku 2014. Středočeské radnice je tak mohou zakázat téměř okamžitě. Většina z nich ale tvrdí, že je potřeba nejprve rozhodnutí nastudovat, a upozorňují i na riziko žalob od provozovatelů.

V mělnických hernách zůstanou videoterminály ještě zhruba dva roky. Město ani po verdiktu Ústavního soudu nepočítá s jejich dřívějším rušením.

„My jsme v roce 2011 přijali vyhlášku, která měla omezit videoterminály. Všichni podnikatelé s předstihem dvou tří let vědí, kdy skončí,“ vysvětlil důvody mělnický starosta Ctirad Mikeš z ČSSD.

Podobná situace je i v nedaleké Mladé Boleslavi.

„Co se týče videoterminálů, tak my jsme již de facto omezili, protože jsme udělali vyhlášku. A ti, kteří měli povolení od ministerstva financí, tak jsme je de facto nezařadili do té vyhlášky. A naopak jsme požádali před tři čtvrtě rokem ministerstvo, aby jim zrušilo licence,“ řekl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS a uzavřel:

„Takže my žádné jiné restrikce teď v tuto chvíli nechystáme.“

Podle Nwelatiho z města za poslední roky zmizela zhruba polovina hracích automatů. Podobný úbytek hlásí i Kladno, pro které se prakticky nic nemění. Patří mezi města, která kromě klasických automatů smí regulovat i centrálně řízené videoterminály už od roku 2011.

Raduan Nwelati za ODS

Zdejší radní se ale budou hazardem ve městě dál zabývat a připraví možnosti nové vyhlášky, o kterých pak bude jednat zastupitelstvo na mimořádném jednání.

„Rada připraví nějaký vějíř možností, jak postupovat se všemi typy hazardních her na území města, že si zastupitelstvo z toho vějíře nějakou možnost vybere. Následně na to rada připraví v tomto smyslu vyhlášku,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek z ODS.

Většina měst v kraji se rozhodla automaty omezovat, přestože má z jejich provozu peníze. Například v Rakovníku putovalo do městské kasy z hazardu asi dvanáct milionů korun, letos se počítá už jen s osmi miliony. Město na konci roku 2011 přijalo zákazovou vyhlášku, z níž vyplývá, že do konce příštího roku zmizí z města všechny hrací a výherní automaty. Jestli to bude dřív, to zatím podle mluvčí města Alidy Štulajterové není jasné.

„S verdiktem Ústavního soudu se seznámíme. V současné chvíli ale nedokážeme říct, jakým způsobem se budou kroky radnice ubírat dál,“ uvedla Alida Štulajterová.

Videoterminály zatím nezmizí ani z Kolína. Tamní radnice sice prostřednictvím vyhlášky omezila hazard v centru města, v ostatních lokalitách ale herny s největší pravděpodobností zůstanou.

Vít Rakušan, starosta Kolína

Město totiž nechce přijít o peníze, které z provozu automatů plynou do městské kasy. Jen za loňský rok je to částka pohybující se kolem 25 milionů korun. Starosta Vít Rakušan ze Změny pro Kolín věří, že provozovatelé heren a kasín budou s radnicí úzce spolupracovat.

„Vyzýváme spolu s Unií herního průmyslu provozovatele heren v Kolíně k tomu, aby plnili některá kritéria, z nichž nejviditelnější by bylo třeba odstranění blikajících reklam v Kolíně. My jim garantujeme to, že v případě, že se k tomu připojí, město Kolín nebude přistupovat k žádné další regulaci,“ tvrdí Vít Rakušan.

V Kutné Hoře by podle stávající městské vyhlášky neměl být od roku 2015 jediný výherní hrací automat. Je ale velmi pravděpodobné, že zastupitelé nakonec sáhnou po zmírnění vyhlášky. Podle Jiřího France z Šance pro Kutnou Horu by zastupitelé měli do konce roku rozhodnout, jestli vyhlášku o hazardu ponechají ve stávající podobě nebo ji třeba zmírní.

Příjmy z výherních hracích automatů, které putují do městské kasy, nejsou totiž vůbec zanedbatelné. Za loňský rok to bylo 12 milionů korun, letos má jít ještě o větší peníze.

„Musíme se rozhodnout jako město, jestli budeme v omezené míře pokračovat s automaty, nebo jestli je zakážeme. A to je strašně těžké posoudit,“ konstatuje Jiří Franc.

Dan Jiránek, primátor města Kladna

Rozhodnutí soudu vítá Dobříš na Příbramsku.

„Budeme připravovat vyhlášku, která by měla být podle mě připravená do červnového zastupitelstva s tím, abychom přijali vyhlášku, která stoprocentně omezuje a zakazuje výherní automaty ve městě Dobříš,“ říká starosta Dobříše Jaroslav Melša z ODS.

V Sedlčanech si podle slov místostarosty Miroslava Hölzela z ODS nemyslí, že by to příliš pomohlo.

„Jestli činnost automatů potom končí v říjnu 2014 nebo v prosinci 2014, už v tom moc velký smysl nevidím,“ tvrdí Miroslav Hölzel.

autoři: Michal Trnka , Jana Huzilová , Marína Dvořáková , Radek Ctibor , Alena Rokosová
Spustit audio