Středočeské Zálezlice chrání proti vodě nový val, Kralupy se dál snaží vykoupit pozemky

11. červen 2014

Rok, který uplynul od loňských ničivých povodní, se řada postižených obcí snažila využít k vybudování ochrany proti velké vodě. To platí i pro Mělnicko. Třeba v Zálezlicích, nedaleko soutoku Vltavy a Labe, mají protipovodňový val za téměř padesát milionů korun. Jsou však i místa, kde práce drhnou, příkladem mohou být Kralupy.

Nový protipovodňový val v Zálezlicích je dlouhý 1,5 kilometru a vysoký asi 4,5 metru. Vydržet by měl nápor až pětisetleté vody. Vytopení, které lidé zažili v roce 2002, by se tedy při stejné výšce hladiny nemělo opakovat.

Zálezlice kromě toho budují další hráz, tuto stavbu však doprovázejí pochybnosti. Stavební firma ji totiž údajně stavěla ze suti, což bylo v rozporu se všemi nařízeními. Nyní hráz dokončuje jiná společnost.

I když by mělo být v Zálezlicích díky novým opatřením bezpečněji, neplatí to pro celé území obce. Třeba část Kozárovice bude chráněná jen před pětiletou vodou.

Podle starosty obce Jiřího Čížka (Sdružení nezávislých kandidátů) to jinak nejde. To, jestli protipovodňová opatření Kozárovice ochrání, prý ukáže až další velká voda.

„S každou vodou, která přijde, se snažíme zase přemýšlet dopředu, co nám chybí a co se nám hodí. Zní to možná trochu morbidně, ale ty vody byly, jsou a budou. Nemůžeme říct, že už se to nikdy nestane, naopak musíme čerpat z toho, co bylo, poučit se a jít prostě dál,“ řekl Čížek.

Lidé ze Zálezlic, kteří vodě neuniknou, by měli mít možnost v budoucnu alespoň část svých věcí ochránit i díky skladům, kam si v případě potřeby budou moci schovat nábytek či oblečení. Podobné úkryty fungují například v Německu.

V Kralupech chybí pozemky, v Klech sepsali petici

Svou ochranu proti vodě se snaží zlepšit také Mělník, který se nachází na soutoku Vltavy a Labe. Část přístavní hráze je už dosypaná tak, aby při povodních nehrozilo její prolomení. Zpevnit se však musí ještě zhruba 300 metrů.

Jsou však i obce a města, která za rok příliš nepokročila, nebo zatím jen plánují.

Kralupy nad Vltavou, úklid po povodních

Třeba v Hoříně chtějí zvýšit hráz, kterou nechala obec postavit po zkušenostech z roku 2002. Hráz je sice pevná, ale jak se ukázalo loni, voda přes ni snadno přeteče.

Na protipovodňové ochraně začaly po povodních v roce 2002 pracovat i Kralupy nad Vltavou. Ani po dvanácti letech se však městu nepodařilo odkoupit pozemky, na kterých by se měla hráz stavět.

Loňská povodeň navíc ukázala, že Kralupy musí počítat i s podzemní vodou a výtokem z kanalizace nebo ze starých průmyslových kanálů. Studie, kterou si radnice nechala vypracovat po tom roce 2002, se tak neustále mění.

Další obcí na Mělnicku, kterou poslední povodně zasáhly a kde práce na ochraně proti velké vodě stojí, jsou Kly.

I když o protipovodňovou ochranu usiluje zhruba 200 lidí, kteří v obci bydlí a sepsali kvůli tomu dokonce petici, nic konkrétního se zatím nerýsuje. Vedení obce tvrdí, že hledá to nejvhodnější řešení.

Povodeň v Mělníku
autoři: Magdaléna Medková , kov , duch
Spustit audio