Středočeský kraj chce úvěr od banky. Za 6,5 miliardy korun plánuje hlavně opravovat silnice

27. leden 2020 15:20

Středočeské hejtmanství si plánuje půjčit 6,5 miliardy korun od Evropské investiční banky. Za ně chce například opravit silnice II. třídy, nebo zmodernizovat nemocnice. Záměr schválili v pondělí zastupitelé. Zda banka kraji peníze půjčí a za jakých podmínek, má být jasné do 14 dnů.

O přijetí úvěru bude krajské zastupitelstvo hlasovat v dubnu nebo červnu. Investice v dopravě, zdravotnictví, sociální péči a zdravotnictví chce využít během tří až čtyř let.

Opozice se novému úvěru nebrání, chce ale znát seznam projektů, na něž peníze půjdou. Na projekty v silniční dopravě by mělo jít čtyři až pět miliard korun, na rekonstrukce a výstavbu nemocnic a jejich vybavení miliarda. 

Další peníze, 250 milionů korun, mají být investovány do sociálních zařízení a stejnou částku chce kraj vložit do sportovní infrastruktury ve školství. 

Předseda opozičního klubu ODS Tomáš Havlíček připomněl, že půjde o závazek na dalších pět až šest volebních období. Souhlasí s tím, že z hlediska splátek kraj nový úvěr zvládne, poukázal ale na to, že úvěrový rámec od EIB je vázán na konkrétní akce. Je proto nutné vědět, jaké projekty má kraj připravené.

Podle náměstka hejtmanky pro finance Gabriela Kovácze z ANO detailní seznam zatím sestavený není, jedná se ale o investice, o kterých se v zastupitelstvu už mluvilo.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio