Středočeský kraj dá nemocnicím 153 miliónů korun na výdaje s koronavirem. Nejvíc získá Oblastní nemocnice v Kladně

9. červenec 2020

Středočeský kraj poskytne oblastním nemocnicím ze svého rozpočtu téměř 153 milionů korun na dodatečné výdaje spojené s pandemií koronaviru. Nejvíce, skoro 72 milionů korun, získá kladenská nemocnice. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Peníze by se hejtmanství měly vrátit z Fondu solidarity EU. O příspěvek z tohoto fondu žádá pro celou ČR ministerstvo financí. 

Podle krajského radního pro zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) se rozhodnutí o přidělení příspěvku z Fondu solidarity EU očekává na podzim. "Doufám, že peníze bychom mohli mít v rozpočtu již na konci tohoto roku," uvedl.

Opoziční zastupitel za ODS Martin Kupka pomoc nemocnicím přivítal. Podivil se ale rozdílům v částkách pro jednotlivé nemocnice. Zatímco kladenská má dostat téměř 72 milionů korun, mladoboleslavská jen osm milionů. Zbylé tři, tedy benešovská, kolínská a příbramská, dostanou 25, 29 a 18 milionů Kč. Podle Bezděka se počítalo s tím, že kladenská nemocnice ponese během pandemie největší zátěž a přizpůsobovaly se tomu její pavilony. Tudíž má nárok na nejvíce peněz.

Kupka poukázal i na to, že zvýšené náklady s koronavirem neměla jen krajská zařízení, ale také městské a soukromé nemocnice. Hejtmanství by podle něj mělo prověřit, zda by nešlo sehnat peníze i pro ně. "Je jasné, že všechny tyto nemocnice musely na popud ministerstva zdravotnictví podniknout kroky, které je stály finanční prostředky navíc," dodal.

Podle Bezděka je to však složité, protože jde o příspěvek na krytí veřejných rozpočtů a termíny pro žádosti jsou krátké. Hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO) uvedl, že jde o úkol, který je nad síly regionální samosprávy a mělo by se o tom jednat na jiné úrovni. Poukázal i na to, že prostředky z Fondu solidarity EU nejsou jediným zdrojem, který lze čerpat. Bezděk ale přislíbil, že se s městy a nemocnicemi spojí a jejich situaci prověří.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio