Středočeský kraj ještě nezačal s rezervací seniorů na očkování. Chybí vakcína i na proočkování personálu

18. leden 2021 10:55

Středočeský kraj ještě nezačal nabízet termíny na očkování proti nemoci covid-19 pro seniory nad 80 let. Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík Českému rozhlasu řekl, že kraj nemá dostatek vakcín. Situaci navíc komplikuje ohlášené omezení dodávek vakcín od firmy Pfizer. „My postupujeme striktně v souladu s metodikou ministerstva zdravotnictví. Ale bohužel, nemáme dostatek vakcíny, abychom už měli proočkován personál,“ sdělil Pavlík.

Do Česka tento týden přijde asi o 40 až 50 procent méně vakcín. Středočeský kraj chtěl nabízet sloty pro registraci tento týden. To je ale nyní podle radního Pavlíka nejisté.

„My ještě nemáme tabulku s rozpisem dodávky vakcín pro tento týden. Takže já dokud nebudu mít na stole čísla, kolik toho tento týden do Středočeského kraje dostaneme, tak nejsem schopen na to odpovědět. Ještě v pátek odpoledne jsem říkal, že předpokládám otevření slotů pro seniory nad 80 let na konci tohoto týdne, ale pak večer přišla tato zpráva (omezení dodávek, pozn. red.),“ dodal radní Pavlík.

K pondělí se na očkování proti covidu-19 za tři dny od jeho spuštění zaregistrovalo v centrálním rezervačním systému přes 155 tisíc lidí starších 80 let. Z toho 45 655 seniorů si podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly také rezervovalo termín k očkování.

Ve Středočeském kraji přibylo za sobotu a neděli dohromady 884 nakažených koronavirem. Ve srovnání s předešlým víkendem je to o téměř 500 případů nižší nárůst. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Aktuálně je v nejlidnatějším regionu České republiky 18.222 nakažených, od začátku pandemie se tam nakazilo 116.736 lidí. Vyléčilo se 97.025 nemocných, s nemocí covid-19 zemřelo 1489 lidí.

Za víkend přibylo 37 vyléčených a 12 zemřelých.

autoři: Jaroslav Hroch , jum
Spustit audio