Středočeský kraj má nové soupravy CityElefant a Regionova

22. září 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Na středočeské tratě byly oficiálně předány do provozu čtyři nové soupravy CityElefant a pět souprav Regionova. Do kabiny Regionovy nás pozval strojvedoucí Filip Altrichter.

Na středočeských tratích se prohání devět nových vlakových souprav určených pro osobní dopravu. Jejich hodnota přesahuje jednu miliardu korun. Dotaci 379 milionů na jejich nákup získaly České dráhy z Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Na „křestu“ nechyběla hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Navštívili jsme také kabinu strojvedoucího Regionovy. Na pražském hlavním nádraží měl při slavnostní prezentaci pod palcem její ovládání Filip Altrichter.


Pozvánky:
Řepařská drážka v Kolíně Sendražicích vás o víkendu 29. a 30. září zve na „Řepánkové slavnosti“. V akci bude parní lokomotiva, vyzkoušet si budete moci jízdu v drezíně, samozřejmostí jsou různé pochutiny a možnost pro děti se pořádně vydovádět. A pozor! Možná se budete i trochu bát. Není vyloučeno ani přepadení vlaku.

Národní den železnice se tentokrát uskuteční 29. září v Brně. V prostorách nazývaných Malá Amerika, tedy vedle výpravní budovy brněnského hlavního nádraží, na vás například budou čekat historické lokomotivy a vozy. Jak vlakem cestovaly celebrity přiblíží salónní vozy T. G. Masaryka a Gustava Husáka. K vidění bude i Pendolino nebo lokomotiva, která táhla vlak s fotbalovými reprezentanty na letošní Euro. A pro nejmenší je připraveno divadlo, kino a řada soutěží. Mimo jiné i ta s pokusem o český rekord v kresbě nejdelšího vlaku na připravenou plochu.


Zpráva z železnice:
Smlouvu o kooperaci na lince Praha - Pardubice - Brno - Vídeň - Graz uzavřely České dráhy a Rakouské spolkové dráhy. Zajistí během dvou let vetší komfort při cestování mezi českou a rakouskou metropolí. Co konkrétně se změní od prosince 2014? Soupravy pro dálkovou dopravu nabídnou například komfortní místa business, tlakotěsné klimatizované prostory, tlumící změny tlaku při vjezdu do tunelů nebo při míjení protijedoucích souprav. Novinkou bude dětské kino. Počítat s místy v tomto vlaku mohou také vozíčkáři nebo cykloturisté.


Máte námět na reportáž nebo zajímavou akci? Dejte nám vědět! Napište nám na e-mailovou adresu pavel.petr@rozhlas.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio