Středočeský kraj má nové vedení, hejtmanem je David Rath

13. listopad 2014

Novým středočeským hejtmanem se dnes stal exministr zdravotnictví a volební lídr krajské organizace ČSSD David Rath. Ve funkci vystřídá místopředsedu ODS Petra Bendla, který kraj vedl uplynulých osm let. Ratha podpořilo 36 z celkového počtu 65 zastupitelů. Od rána sledoval jednání na Krajském úřadu Pavel Pavlas...

Nově zvolení středočeští zastupitelé se dnes sešli v Praze na svém prvním zasedání. Jednání mělo začít v 9 hodin. Ve skutečnosti začalo s půlhodinovým zpožděním. I přes to někteří zastupitelé přišli do jednacího sálu ještě později a málem zmeškali slavnostní slib.

Začátek jednání se neobešel bez protestů. Už když se zastupitelé do budovy krajského úřadu v Praze scházeli, museli projít kolem několika demonstrantů. Tři z nich protestovali před hlavním vchodem proti zvolení Davida Ratha hejtmanem. Na transparentech měli napsaná hesla "Já Rath rudou koalici!" a "KSČSSD ParouBack". Před hlavním vchodem demonstrovali i přívrženci ČSSD. Ke konfliktům mezi oběma tábory ale nedošlo.

Ani začátek samotného jednání zastupitelů neproběhl hladce - nechybělo několik slovních přestřelek mezi kandidátem na hejtmana Davidem Rathem (ČSSD) a odstupujícím hejtmanem Petrem Bendlem (ODS). Rath Bendla po slavnostním slibu zastupitelů napadl, že nedodržel jednací řád zastupitelstva a sám se pasoval do osoby, která bude dnešní jednání řídit. Zastupitelé o Rathově připomínce hlasovali a nakonec Bendla ve funkci předsedajícího potvrdili.

autoři: Von , Iveta Chlumská , Pavel Pavlas
Spustit audio