Středočeský kraj na semaforu celý zčervenal. V pátek přibylo 1 143 nemocných covidem 19

10. říjen 2020 13:55

Epidemie koronaviru ve středních Čechách nabírá na síle. Hygienici za pátek hlásí 1 143 lidí pozitivní na covid 19, to je o téměř polovinu víc než ve čtvrtek. Na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví je kraj celý červený, to znamená nejvyšší riziko nákazy. Jak uvedla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová, více než polovinu nakažených se už nedaří trasovat. 

Za uplynulý týden situace ve Středočeském kraji není vůbec lepší, naopak jako ve zbytku republiky poměrně rychlým tempem narostl počet pozitivních případů a celý Středočeský kraj je tedy na semaforu hodnocen červenou barvou. Důvodem, proč náš kraj takzvaně celý zčervenal oproti minulému období, je fakt, že v kraji dochází ke komunitnímu přenosu. To znamená, že u více než poloviny případů nejsme bohužel schopni dohledat původce nákazy. 

Jaká jsou v kraji hlavní ohniska nákazy?

Ohniska nám v kraji nadále zůstávají zejména ve školách, tady věříme, že je opatření (distanční výuka na VŠ a SŠ a střídání prezenční výuky u žáků 2. stupně ZŠ - pozn. red.) zmírní, nicméně bohužel přibývá nákazy v domovech pro seniory nebo zdravotnických zařízeních, kde musíme být obzvlášť opatrní, protože jde o citlivou skupinu obyvatel. Už to není o tom, že máme několik hlavních ohnisek, ale o tom, že se jedná o komunitní přenos, zejména v rodinách.

A zasáhl koronavirus zásadně některé domovy pro seniory nebo personál v nemocnicích?

Pro představu v kraji za poslední týden bylo hlášeno 122 pozitivních pracovníků ve zdravotnických službách a 38 pracovníků v sociálních službách (k 9.10. - pozn. red.). Poměrně výrazný nárůst máme například v Domově pro seniory Vojkov na Benešovsku, kde máme 60 pozitivních případů, a přestože většina seniorů tam má lehký průběh, tak došlo i k hospitalizacím a bohužel i úmrtí. Zasažených zařízení sociálních služeb přibývá, situace v nemocnicích je naštěstí o něco lepší. V nymburské nemocnici máme 13 pozitivních případů, nemáme ale signály, že by kvůli nákaze personálu byla ve středočeských nemocnicích zásadně omezená péče. 

Jak krajská hygienická stanice zvládá trasovat kontakty nakažených pacientů?

Krajská hygienická stanice v současné době provádí pouze hovory s pozitivními pacienty, v čemž nás nikdo nemůže zastoupit, ty hovory bývají poměrně namáhavé a vyžadují hodně času, a tyto pozitivní pacienty se snažíme kontaktovat nejpozději do 48 hodin, což se nám v tuto chvíli daří. Opravdu drtivou většinu odbavíme do této doby, nicméně ty kontakty pozitivních lidí přebírá externí call centrum, které pro nás zajistil centrální řídící tým. U nich už nemáme kontrolu, jak to zvládají, ale i tady se daří do několika dnů těm kontaktům zatelefonovat. 

K páteční půlnoci Středočeský kraj eviduje celkem 15 939 potvrzených případů lidí s covid-19, z toho bylo 7 658 vyléčených. Celkem 109 pacientů zemřelo. 

autor: jum
Spustit audio